Linda Marita Bræck omgitt av partikolleger under valgvaken mandag kveld. Hun kom inn i kommunestyret, men ble ikke Frps ordførerkandidat.
Linda Marita Bræck omgitt av partikolleger under valgvaken mandag kveld. Hun kom inn i kommunestyret, men ble ikke Frps ordførerkandidat.

– Tenk å skulle få en pedagogisk leder som ordfører, det hadde vært noe!

Frp gikk til valg uten ordførerkandidat i Alta - og vant.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatert: Tirsdag kveld, etter at denne saken ble publisert, ble personstemmene i Alta kommune talt opp. Bengt Rune Strifeldt fikk desidert flest personstemmer, og gjorde et solid byks fra 20 til 2. plass. Han er dermed partiets ordførerkandidat, skriver Altaposten (krever innlogging). De fire kumulerte på listen var Linda Bræck, Odd Eilert Persen, Tonje-Martine Nerdal og Emil Andre Taftø som alle kom trygt inn i kommunestyret.

På tross av at Frp stilte til valg uten en klar ordførerkandidat, endte de som den store valgvinneren og det største partiet i kommunen. Sammen med for eksempel Høyre, Venstre og Krf vil de ha flertall i kommunestyret.

– Tenk deg å skulle få en pedagogisk leder som ordfører, det hadde vært noe, sier Linda Marita Bræck til barnehage.no tirsdag ettermiddag, bare timer før stemmene skulle telles opp.

Og legger til:

– Men det er jo helt utrolig spennende. Frp har gjort det vanvittig bra. Det har vært skrevet og sagt mye i media om at vi ikke har pekt på en ordførerkandidat, men det ser ut som det var helt genialt. Å la folket bestemme.

Hun er på jobb som pedagogisk leder på småbarnsavdeling i Saga barnehage. Selv med en tidlig høstforkjølelse, og etter en heftig valgvake.

– Blir du ordfører?

Hun drar på det.

– Vel, det har vært veldig mye fokus på to-tre av mennene i partiet, men så ligger jeg kanskje og vaker som en outsider i bakgrunnen. På stand er det veldig mange kvinnelige velgere som har tatt kontakt, og blant annet snakket om at det er positivt at jeg snakker barnehagenes sak. Det er nok mange som har kjent på at de har vært nødt til å hente barna tidligere på grunn av redusert åpningstid. De ser at bemanningen er for dårlig. Seinest i dag måtte vi gi beskjed om det, sier Bræck, og legger til:

– Målet er uansett å komme inn i kommunestyret, og å sitte i et utvalg der jeg kan fortsette å jobbe blant annet for barnehagene.

Bemanning på sakskartet

Det store temaet for barnehagene i Alta har i lang tid vært bemanning. Mangel på sådan. Det er også en viktig sak for Bræck, som lover å løfte temaet inn i kommunestyret.

– Vi som jobber i barnehage, og er her hver dag, kjenner at vi ofte ikke har tid til å fungere som mer enn en oppbevaringsplass. Det er ikke greit. Det er sikkert mange ting som spiller inn, men det er helt klart noe som har skjedd som gjør at det ikke er attraktivt å jobbe i barnehage, sa hun til barnehage.no i sommer.

– Altså: Det hjelper jo ikke akkurat på bemanningssituasjonen hvis du slutter og begynner som ordfører?

– Akkurat det er helt forferdelig for meg å tenke på, sier hun i dag, og fortsetter:

– Nå har jeg stått der på stand og snakket masse om økt bemanning, og så bare: «Ha det» til jobben.... Sier hun og ler.

– Samtidig tar jeg det som et stort kompliment. At det er de som ønsker meg som ordfører. Men for å være helt ærlig har jeg ikke tenkt den tanken helt ut.

Linda Marita Bræck under valgvaken i Alta.
Pedagogisk leder i Saga barnehage, Linda Marita Bræck, er sikret plass i kommunestyret etter at Frp gjorde et brakvalg i Alta.

– Kan for lite

Den ferske Frp-politikeren har tidligere vært klar på at partiet har et lite stykke å gå når det kommer til småbarns- og familiepolitikk. At kommunepolitikerne kan for lite om barnehagesektoren, noe hun er klar for å gjøre noe med. Skulle det vise seg at hun får flere personstemmer enn partikollegene i Frp, er det også helt klart: Alta får en ordfører med fræs i.

– Altså, jeg har tenkt litt på hvordan det kommer til å bli. Jeg må jo begynne et sted. Jeg tenker det viktigste er først og fremst å gi de andre politikerne et innblikk i hvordan ting fungerer i barnehagene. Nå har jeg alle muligheter til å fortelle dem det. Jeg har jobbet i barnehage i 19 år. Jeg skal selvsagt jobbe også for andre ting, men vil nok ha et spesielt fokus på sektoren. sier hun - og er skuffet over at det er et tema som ikke har preget valgkampen.

– Det har vært en rekke debatter, men ingen av dem har hatt barnehage som tema. Samtidig er det flere politikere som har begynt å snakke mer om barnehagenes betydning.

Nå blir det noen timer med neglebiting før alle personstemmene er talt opp. Bræck er vel vitende om at de fleste nok ikke holder henne som den største favoritten.

– Jeg har nok ikke vært den i partiet som har vært mest synlig, men uansett hva som skjer videre nå må man bare være positiv. Det viktigste er at man får en mulighet til å påvirke.

Partiet har en representant i valgstyret, som har jobben med å fintelle det endelige resultatet.

– Jeg regner med han ringer uansett. Dette er nesten mer spennende enn selve valgdagen!

Powered by Labrador CMS