– Det begynner å bli ganske kritisk når det gjelder å rekruttere folk med høy nok kompetanse, og ikke minst beholde den kompetansen man allerede har, sier Olaf Gunnar Alteren
– Det begynner å bli ganske kritisk når det gjelder å rekruttere folk med høy nok kompetanse, og ikke minst beholde den kompetansen man allerede har, sier Olaf Gunnar Alteren

Unio-streiken trappet opp

– Vi er villige til å ta kampen og vi mener vi har en god sak, sier barnehagelærer Olaf Gunnar Alteren.

Publisert Sist oppdatert

Fredag i forrige uke ble Alteren og om lag 600 andre Unio-medlemmer i Oslo tatt ut i streik etter at meklingen med Oslo kommune ikke førte frem. Dagen før hadde nærmere 7.400 Unio-medlemmer i 13 kommuner og ni fylkeskommuner blitt tatt ut i streik da Unio Kommune brøt forhandlingene med KS.

Onsdag morgen ble streiken trappet opp.

Mens Unio kommune tar ut over 13.300 flere i streik, tar Unio Oslo kommune ut over 1.200 flere. Det betyr at mer enn 22.500 Unio-medlemmer i barnehager, skoler, helseinstitusjoner, bibliotek og andre offentlige virksomheter over hele landet nå er i streik.

Se oversikt over hvilke barnehager som berøres i de ulike kommunene lenger ned i artikkelen.

Opplever støtte

I Oslo er over 230 barnehagelærere tatt ut i streik. Olaf Gunnar Alteren opplever at streikeviljen er stor.

– Vi er villige til å ta kampen og vi mener vi har en god sak, sier barnehagelæreren som jobber i Tverrfaglig team for barn og unge i Bydel Vestre Aker.

Barnehage.no møter Alteren i Frognerparken der han og flere kolleger gjør seg klare til å marsjere i et smittevernvennlig tog gjennom Oslos gater.

– Jeg opplever generelt en stor støtte fra folk når vi går rundt i byen. Siden vi av smittevernhensyn ikke har lov til å samles i store grupper og markere, må vi heller bevege oss litt rundt i mindre grupper. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger. Både unge og eldre har tydelig vist at de støtter oss og forstår hvorfor vi streiker, sier han.

– Lei for at det går utover en tredjepart

Etter opptrappingen er 45 barnehager og 36 skoler berørt av streiken i Oslo.

Alteren er klar på at det er beklagelig at streiken rammer en uskyldig tredjepart.

– Vi er veldig lei oss for at dette må gå utover barn i alle aldre. Nå har det dessverre blitt sånn. Men kommunen må snart skjønne alvoret i situasjonen og forstå at det begynner å bli ganske kritisk når det gjelder å rekruttere folk med høy nok kompetanse, og ikke minst beholde den kompetansen man allerede har, sier han.

– Det er aldri et godt tidspunkt å streike på for det er alltid en tredjepart som blir rammet. Men vi mener det først og fremst er Oslo kommune som rammer tredjeparten ved å ikke sørge for at vi har den kompetansen vi trenger i kommunen. Jeg ser gjennom min jobb at det er mange som slutter. Det er høy turnover i bydelen. Da er lønn et av virkemidlene for å kunne rekruttere og beholde kompetansen. Når man ser at man får bedre betalt i andre jobber enn ved å jobbe i barnehage og skole, så er det ikke rart at mange velger det istedenfor, sier Alteren.

(Se oversikt for de andre kommunene nederst i artikkelen.)

Flere kommuner rammes

Streiken i Unio kommune trappes onsdag opp i Alta, Bærum, Bergen, Bodø, Haugesund, Kristiansand, Trondheim, Stavanger, Levanger, Ringsaker, Sunnfjord, Tønsberg og Ålesund. I tillegg blir Fredrikstad, Porsgrunn og Drammen rammet i det nye uttaket.

Til sammen blir over 250 barnehager berørt av streiken i disse kommunene. Om lag 1.700 barnehagelærere er tatt ut i streik.

Bergen er en av kommunene der opptrappingen vil merkes godt.

– Store deler av befolkningen som mottar tjenester fra kommunen vil merke streiken. Det er et massivt og krevende uttak, sier kommunikasjonsdirektør i Bergen kommune, Eva Hille til nrk.no.

Kommunen melder blant annet på sine nettsider at over 30 barnehager er helt stengt fra 2. juni som følge av streiken, mens 15 barnehager er delvis stengt.

Se hvilke barnehager som berøres av streiken under. (Du kan søke på barnehagenavn i søkefeltet):

Powered by Labrador CMS