Oppretter spleis: «Det er krevende å bo på bygda. Det er krevende å drive smått»

Innbyggerne i bygda Kvam har opprettet spleis som et siste forsøk på å berge barnehagen.

Publisert

Kvam barnehage trenger 500.000 kroner for å være sikret videre drift. Mandag opprettet ildsjel og tidligere styreleder Heidi Kinderås en spleis med mål om å samle inn 500.000 kroner i løpet av fire måneder.

Det kommer fram i en sak i Trønder-Avisa (krever innlogging).

I skrivende stund er det kommet inn 76 066 kroner.

– Nå har vi satt oss et hårete mål. Det er «go big, or go home». Alle pengene som samles inn går til nedbetaling av barnehagens byggelån. Dette sikrer videre drift av barnehagen i Kvam, sier Kinderås til lokalavisen.

Barnehagen står nå i en krevende økonomisk situasjon. Steinkjer kommune har over flere år bygget store barnehager, noe som er mer kostandseffektivt. Dette har betydning for den økonomiske støtten vi som privat barnehage får. Det er nå økonomisk krevende av flere årsaker enn at de kommunale barnehagen er mer effektive. En annen årsak er svært varierende barneantall i bygda, noe som påvirker tilskuddsnivået og antall ansatte i barnehagen. Vi har også et byggelån, etter en renovering i 2015. Denne renoveringen var nødvendig for å få tillatelse til å fortsatt drive barnehage. Barnehagen foretar nå flere endringer for å sikre varig privat drift. Vi jobber med å redusere kostnader og vi jobber for å få tak i friske midler for redusere byggelånet. Driften av barnehagen kan forsvares økonomisk, men går årlig i underskudd på grunn av byggelånet, står det om situasjonen på spleis-siden.

– I vår er det seks barn som går ut, mens det bare er én som starter til høsten. Det blir det utfordrende å sjonglere bemanning og få dette til å gå i hop. Det er krevende å bo på bygda. Det er krevende å drive smått, sier hun.

Kvam barnehage søkte om kommunal overtakelse, men da det ble vanskelig forsøker bygda nå å drive barnehagen videre som privateid barnehage. I dag er barnehagen foreldreeid.

– I prinsippet er det vi som foreldre som står som eiere nå, og da må vi ty til de mulighetene vi har. Det er i høyeste grad et engasjement i bygda for å beholde barnehagen. Nå har vi flere tiltak vi prøver oss på, og denne spleisen er ett av dem, sier Kinderås til Trønder-Avisa.

Powered by Labrador CMS