Akasia Bjerknesparken barnehage ble kommunale Bjerknesparken barnehage fra 1. januar i fjor.
Akasia Bjerknesparken barnehage ble kommunale Bjerknesparken barnehage fra 1. januar i fjor.

Statsforvalteren gir Bergen kommune medhold i Akasia-saken

Statsforvalteren i Vestland stadfester Bergen kommunes vedtak om tilbakebetaling av 28 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Saken går tilbake til 10. august 2018. Da åpnet Bergen kommune tilsyn med barnehagene som inngikk i Akasia barnehage AS. Tilsynet dekket perioden 2014-2017. I tilsynsrapporten varslet kommunen at de forberedte vedtak om tilbakebetaling av kommunalt tilskudd med til sammen 28 millioner kroner, blant annet med bakgrunn i vesentlig lavere personalkostnader enn i tilsvarende kommunale barnehager.

I juli 2020 klaget Akasia barnehage AS kravet inn til Statsforvalteren i Vestland.

Siden har det skjedd mye: I februar 2021 ble det kjent at Bergen kommune ville kjøpe de 18 Akasia-barnehagene som lå i Bergen. Verdien på barnehagene var estimert til 570 millioner kroner, og kjøpesummen satt til 98 millioner. Noe som fikk daværende PBL-direktør Anne Lindbo til å uttale at «Det må være blant de dyreste barnehagekjøpene vi noen gang har sett her i landet.»

– Vi har høy gjeld, og usikre rammebetingelser har gjort det krevende for oss å oppnå gode økonomiske resultater, sa styreleder Tor André Ljosland i Akasia til barnehage.no da om bakgrunnen for salget.

Kravet om tilbakebetaling fra kommunen har hele veien blitt tilbakevist av Akasia. Men: Som en del av oppgjøret da barnehagene ble solgt gikk Akasia med på å betale de 28 millionene tilbake til kommunen.

– Vi mener fortsatt at en del av kravet er urettmessig, men vi vet at behandlingen av saken kan ta tid. Derfor har vi gjort det på denne måten, sa Ljosland til BT sommeren 2021.

1. januar 2022 ble de 18 barnehagene kommunale. Nå er konklusjonen klar. Hadde Statsforvalteren omgjort kravet, ville Akasia fått tilbake pengene.

Slik blir det ikke. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.

Styreleder i Aksia Tore André Ljosland sier til BA i dag at vedtaket er som ventet.

– Det er sjokkerende at det har tatt dem to år å behandle en klage. Hadde vi hatt barnehagene fortsatt og måtte sittet og ventet på svar om en så stor pengesum, hadde det vært helt krise, sier han, og opplyser videre at vedtaket ikke får noen økonomiske konsekvenser for selskapet.

Seksjonsleder hos Statsforvalteren Marianne Svege sier til samme avis at de har brukt den tiden de måtte på saken.

– Dette er kompliserte saker som fra vår side krever både juridisk og økonomisk kompetanse og at vi gjør grundige undersøkelser. Vi har også andre viktige oppgaver på både skole og barnehageområdet som vi må prioritere, og som kan påvirke saksbehandlingstiden, sier hun.

Her kan du lese vedtaket fra Statsforvalteren.

Powered by Labrador CMS