Snittprisen på en barnehageplass har gått ned med 6,8 prosent, ifølge statistikk fra SSB.

Snittprisen på barnehageplassen har gått ned - sjekk hvor den koster mest

I januar i år kostet en barnehageplass, inkludert kostpenger og andre tilleggsutgifter, i snitt 2 539 kroner i måneden. Det er 6,8 prosent mindre enn på samme tid i fjor.

Publisert

Det viser ny statistikk fra SSB.

Nedgangen kan i stor grad forklares med at maksprisen for foreldrebetaling ble satt ned to ganger det siste året. Først fra 3 315 til 3 050 kroner i august i fjor, deretter til 3 000 kroner fra 1. januar i år. Samtidig har kostprisen og andre tilleggsutgifter økt med 5,6 prosent fra januar i fjor til i år.

Ved inngangen til året var det Møre og Romsdal som hadde den høyeste gjennomsnittlige årsbetalingen: 32 554 kroner i snitt. Lavest lå Agder med 31 058 kroner. Forskjellen ligger i hvor stor andel av barna som er omfattet av moderasjonsordninger, som friplass, reduksjon i foreldrebetaling og søskenmoderasjon, ifølge SSB.

98 prosent av barnehagene tok kostpenger, mens under fire prosent krevde betaling av andre utgifter. Mens tilleggsutgiftene var i snitt 402 kroner per måned i private barnehager, var tilsvarende beløp 307 kroner i de kommunale barnehagene i januar 2023, ifølge tallene til SSB.

Powered by Labrador CMS