Snittprisen på en barnehageplass har gått ned med 6,8 prosent, ifølge statistikk fra SSB.
Snittprisen på en barnehageplass har gått ned med 6,8 prosent, ifølge statistikk fra SSB.

Snittprisen på barnehageplassen har gått ned - sjekk hvor den koster mest

I januar i år kostet en barnehageplass, inkludert kostpenger og andre tilleggsutgifter, i snitt 2 539 kroner i måneden. Det er 6,8 prosent mindre enn på samme tid i fjor.

Publisert

Det viser ny statistikk fra SSB.

Nedgangen kan i stor grad forklares med at maksprisen for foreldrebetaling ble satt ned to ganger det siste året. Først fra 3 315 til 3 050 kroner i august i fjor, deretter til 3 000 kroner fra 1. januar i år. Samtidig har kostprisen og andre tilleggsutgifter økt med 5,6 prosent fra januar i fjor til i år.

Ved inngangen til året var det Møre og Romsdal som hadde den høyeste gjennomsnittlige årsbetalingen: 32 554 kroner i snitt. Lavest lå Agder med 31 058 kroner. Forskjellen ligger i hvor stor andel av barna som er omfattet av moderasjonsordninger, som friplass, reduksjon i foreldrebetaling og søskenmoderasjon, ifølge SSB.

98 prosent av barnehagene tok kostpenger, mens under fire prosent krevde betaling av andre utgifter. Mens tilleggsutgiftene var i snitt 402 kroner per måned i private barnehager, var tilsvarende beløp 307 kroner i de kommunale barnehagene i januar 2023, ifølge tallene til SSB.

Powered by Labrador CMS