Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) ble oppdaget i Norge i 2013, lever innendørs og kan bli opp til syv år, ifølge Wikipedia.
Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) ble oppdaget i Norge i 2013, lever innendørs og kan bli opp til syv år, ifølge Wikipedia.

Barnehagen er nærmest invadert av dette krypet

I Nordli barnehage i Sørum ble det funnet i alt 119 skjeggkre. Disse ekle insektene er vanligere enn vi kanskje tror, og slett ikke så enkle å bli kvitt.

Publisert

– Betydelig, sier skadedyrbekjemper Eirik Solvang i Pelias til avisen Glåmdalen, som først omtalte saken. 

Skadedyret skjeggkre observeres stadig oftere i Norge. Krypet er 10-12 millimeter langt. I sommer har skadedyrfirmaet Pelias funnet i alt 119 eksemplarer av insektet i Nordli barnehage i Sørum kommune. 

– Det er mye. For mye. Derfor har vi lagt en plan for å redusere antallet skadedyr. Å bli helt kvitt skjeggkreene er vanskelig, sier Eirik Solvang i Pelias til avisen.

Informerer foreldrene

Han forteller videre at det absolutt er en mulighet for at krypet blir med barna hjem. 

– Den er absolutt til stede. I en barnehage er det ikke enkelt å holde klær og bager vekk fra gulvet til enhver tid, sier Solvang.

FAU-leder i barnehagen, Monica Møllevik Eek, sier til avisen at situasjonen ikke er ønskelig, men at hun har tiltro til at problemet blir håndtert. Hun opplyser at FAU har blitt orientert om saken, og at utfyllende informasjon vil bli sendt til foreldre nå som fellesferien er over.

– Ikke ønskelig

Kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling i Sørum kommune, Vidar Almsten, sier til Glåmdalen at situasjonen ved Nordli barnehage ikke er ønskelig.

– Dette med skjeggkre er et fenomen som sprer seg i Norge. Vi er ikke alene om dette problemet. Vi har i lang tid hatt en avtale med Pelias om regelmessige inspeksjoner etter skadedyr i byggene våre, og vi vil også be om at det nå gjøres en ekstraordinær kontroll etter skjeggkre i alle våre kommunale formålsbygg. Vi har nettopp mottatt rapporten om situasjonen i Nordli barnehage, og vi kan ikke annet gjøre enn å følge rådene Pelias gir oss. Dersom problemet ikke løses, må ytterligere tiltak vurderes, sier Almsten.

Han tror ikke ansatte og foreldre synes noe særlig om at skadedyrene finnes i et stort omfang i barnehagen.

– Jeg har snakket med virksomhetslederen i Nordli barnehage om denne saken, og informasjon sendes ut til foreldre, sier kommunalsjefen.

Powered by Labrador CMS