De ansatte har gått gjennom rutiner og beredskapsplaner etter at de fikk asylsøkere som tidligere har vist truende eller voldelig atferd i nabolaget. Foto: Læringsverkstedet DoReMi Greåker
De ansatte har gått gjennom rutiner og beredskapsplaner etter at de fikk asylsøkere som tidligere har vist truende eller voldelig atferd i nabolaget. Foto: Læringsverkstedet DoReMi Greåker

Har plassert folk med voldelig eller truende atferd hundre meter unna barnehagen

- Vi føler oss trygge her, men vi må jo gå gjennom rutiner og beredskapsplaner slik at vi kan forsikre oss om at også foreldrene skal føle seg trygge, sier styrer Gina Syverstadlien til barnehage.no.

Publisert

Foreldre og ansatte i Læringsverkstedet DeReMi Greåker i Sarpsborg reagerer på at et belastet miljø er blitt bosatt i nabolaget til barnehagen.

Det er NRK som melder dette.

Bakgrunnen for saken er at Utlendingsdirektoratet (UDI) i sommer bestemte at det skulle opprettes eget mottak for asylsøkere som har vist voldelig eller truende atferd.

Selskapet Heimta AS fikk oppdraget med å bosette 15 personer på Sølvskottberget i Øyer kommune i Oppland – med skog på alle kanter.

Men da det ble problemer med byggetillatelsene, har Heimta AS spredd disse personene på selskapets øvrige institusjoner på Østlandet – blant dem en omsorgsbolig like ved DoReMi-barnehagen i et tettbygd strøk på Greåker utenfor Sarspborg.

Har gått gjennom beredskapsplaner

Barnehagen har begynt å legge om rutene sine når de skal på tur. 

Overfor barnehage.no sier styrer Gina Syverstadlien at de i barnehagen ikke har opplevd noen skremmende episoder med de nye naboene.

- Vi føler oss trygge her, men vi må jo gå gjennom rutiner og beredskapsplaner slik at vi kan forsikre oss om at også foreldrene skal føle seg trygge, sier Syverstadlien.

- Det er tydelig at noen av dem som bor der, har behov for en annen type omsorg enn det som kan tilbys på et sted som dette, legger hun til.

Kastet seg under lastebil i fart

En mor, som vil være anonym, forteller til NRK at hun en gang hun skulle levere i barnehgen, opplevde at en beboer i en av omsorgsboligene kastet seg under en lastebil i fart. Beboeren kom tilsynelatende uskaddfra hendelsen, men småbarnsmammaen ble sjokkert over det hun så.

–Det er ikke normalt. Da er det jo litt skremmende at det er små barn like i nærheten, sier hun til NRK.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad skal den samme mannen ved to anledninger ha utøvd vold mot ansatte ved omsorgsboligene.

UDI: Forstår at folk er bekymret

UDIs regiondirektør Sissel Mehammer gir overfor NRK uttrykk for at UDI har tillit til at Heimta AS sørger for at beboerne ikke er en fare for seg selv eller andre.

Hun legger til at hun har forståelse for at folk er bekymret.

– Det kan være slik at vi skal gjøre en vurdering på om noen eventuelt skal flyttes til mer egnede boliger som Heimta har. Vi har stor forståelse for at naboer og lokalsamfunnet blir bekymret når de ser en oppførsel som er utagerende, sier hun til NRK.

Powered by Labrador CMS