Man kan for eksempel arrangere et barnehageløp, foreslår Trude Boleng. Dette bildet er tatt i forbindelse med et skoleløp for TV-aksjonen.
Man kan for eksempel arrangere et barnehageløp, foreslår Trude Boleng. Dette bildet er tatt i forbindelse med et skoleløp for TV-aksjonen.

Inviterer barnehagene med på TV-aksjonen

La barn leke, lære og leve i fred, er budskapet for årets aksjon.

Publisert Sist oppdatert

I år går TV-aksjonen til Redd Barnas arbeid for barn rammet av krig og konflikt.

Hvert sjette barn i verden lever i et konfliktområde, og aldri før har så mange vært på flukt, opplyser Nina E. Larsen, leder for TV-aksjonen NRK.

– I dag bor over 450 millioner barn i konfliktområder, og av de 100 millioner menneskene som er på flukt i verden i dag, er halvparten barn. Antall barn som lever i dødelige krigssoner har økt med nesten 10 prosent på ett år og antall registrerte grove krigsforbrytelser mot barn er nesten tredoblet siden 2010. Derfor er det så viktig at årets TV-aksjon nettopp går til Redd Barnas arbeid for barn rammet av krig og konflikt, sier Larsen.

Pengene som samles inn går blant annet til å gi barn muligheten til å gå på skole, å gjenforene barn med familien de har kommet bort fra, å støtte tidligere barnesoldater, trygge lekeområder der barn kan utfolde seg, hjelp til å håndtere vonde opplevelser og at barn som har flyktet til Norge får en aktiv fritid.

Midlene fordeles mellom prosjekter i Ukraina, Syria, Bangladesh, Sør-Sudan, DR Kongo og Norge.

Like før FN-dagen

Årets TV-aksjon går av stabelen 22. oktober, og barnehager i hele landet inviteres til å bli med.

– Med erfaring som barnehagelærer, vet jeg at det er mye som skjer på høsten i en barnehage. Men det er også begivenheter som ofte markeres, som for eksempel FN-dagen. Dette er to dager etter selve aksjonsdagen 22. oktober, så i år kan man markere FN-dagen og TV-aksjonen sammen, foreslår Trude Boleng, fylkeskoordinator for TV-aksjonen i Viken fylke.

– Opprettelsen av Redd Barna er forløperen til FNs barnekonvensjon – barnas egen grunnlov. Konvensjonen gir alle barn og unge under 18 år rett til en trygg og god oppvekst, uansett hvem de er og hvor de bor, legger hun til.

Bolengs tips er å bruke tiden før FN-dagen – eller en satt dato – til å lære og leke seg gjennom årets tema. Og så avslutte med en aktivitet til inntekt for TV-aksjonen.

Man kan for eksempel arrangere et barnehageløp eller hinderløype, foreslår hun. Da kan barna bli sponset av familie og naboer med en selvvalgt sum per runde barna fullfører i aktivitetsløypa.

Høstfest, foreldrekafé og kunstauksjon, er også aktiviteter man kan ha i forbindelse med aksjonen, foreslår Boleng.

– Får et lite innblikk

– Har dere noen tips til hvordan man kan snakke med barna om årets tema?

– Hvert år lager Salaby et gratis undervisningsopplegg for TV-aksjonen. Dette opplegget er en god mulighet for barn til å lære om og snakke om årets tema – barn rammet av krig og konflikt. Opplegget er laget for 1.-10. trinn. Men delen for 1.-2. trinn kan fint brukes i barnehagen, sier leder for TV-aksjonen Nina E. Larsen.

– Gjennom filmer, spill som finn to like og puslespill, musikkvideo, bilder og andre aktiviteter får barna innblikk i livene til barn som er rammet av krig og konflikt. Opplegget er utviklet av fagrådgivere i Redd Barna, TV-aksjonen og redaksjonen i Salaby, legger hun til.

På sine nettsider kommer Redd Barna også med tips til hvordan man kan snakke med barn om krig og konflikt. De finner du her.

Powered by Labrador CMS