Røysåsen barnehage i Moss er stengt etter at det ble avdekket svært høye verdier av radon.
Røysåsen barnehage i Moss er stengt etter at det ble avdekket svært høye verdier av radon.

Stengt på dagen etter radonmåling - viste seg å være regnefeil

Før helgen kom det fram at en rutineundersøkelse avdekket så høye verdier av radon at kommunen måtte stenge en barnehage, en skole og en idrettshall.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Moss kommune på sine hjemmesider.

Der står det blant annet at:

Rutineundersøkelser av radonnivået i Røysåsen barnehage og Nøkkeland ungdomsskole har avdekket så høye verdier av radon, at Moss kommune har stengt barnehagen og skolen inntil nærmere undersøkelser er foretatt. Nøkkeland idrettshall er også stengt.

Nå viser det hele seg å bero på en regnefeil:

– Mandag ettermiddag har vi fått informasjon om at tallene som lå til grunn for beslutningen om å stenge skolen og barnehagen med umiddelbar virkning, var basert på en regnefeil, sier kommunikasjonssjef i Moss kommune, Therese Evensen, til Moss Avis.

I løpet av helgen var beskjeden at kommunen ville bruke helgen for å få mer kunnskap, og skulle også ta kontakt med direktoratet for strålevern og atomsikkerhet for bistand.

Nå jobbes det med å få klarhet i hvor høye nivåene faktisk er.

– Nå går vi gjennom de nye tallene, men velger å holde bygningene stengt inntil vi har fått klarhet i situasjonen, forklarer Evensen i en pressemelding som ble sendt ut mandag ettermiddag.

– Vi ber om forståelse for at vi nå må bruke ytterligere tid på å forsikre oss om at tallene vi sitter på er korrekte, før vi frigjør måleresultatene. Det vi likevel kan si er at situasjonen er mindre alvorlig enn først antatt, avslutter hun ifølge Moss Avis.

Radon er en luktfri gass som dannes ved nedbrytning av radioaktive grunnstoffer i mineraler i berggrunnen, står det blant annet i en artikkel i Store Norske Leksikon. I boliger og andre bygninger kan radon trenge inn gjennom sprekker i grunnmuren og langs rørinnføringer og medføre helseskadelige konsentrasjoner, spesielt i kjelleretasjen. Radon gir ved påvirkning over lengre tid en økt risiko for lungekreft.

Powered by Labrador CMS