Maren Grøthe (Sp) møter fast på Stortinget for partikollega og statsråd Ola Borten Moe, og skal sitte i Utdannings- og forskningskomiteen.
Maren Grøthe (Sp) møter fast på Stortinget for partikollega og statsråd Ola Borten Moe, og skal sitte i Utdannings- og forskningskomiteen.

Tidenes yngste i utdanningskomiteen

– Jeg kommer jo rett fra skolebenken selv.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig glad for å få sitte i utdanningskomiteen! Jeg kommer jo rett fra skolebenken selv, og har sett hvordan oppvekstsektoren vår legger grunnlaget for den generasjonen som skal ta over, så dette er et kjempeviktig felt hvor regjeringen har veldig mange ting vi skal ta tak i i årene framover. Vi må få enda flere barn og unge gjennom skoleløpet og ut i arbeid, samtidig som de skal ha med seg en verktøykasse på veien som hjelper dem gjennom livet.

Det sier Maren Grøthe (20) fra Hølonda i Melhus kommune.

Utvalgsleder for oppvekst

Ifølge NRK ble hun tidenes yngste fast møtende representant på Stortinget, etter at Ola Borten Moe ble presentert som forsknings- og høyere utdanningsminister, og 20-åringen rykket inn og tok partikollegaens plass.

Nå legger hun statsvitenskapstudiene ved NTNU til side, og blir heltidspolitiker.

– Hvilket forhold har du til barnehagesektoren?

– Jeg har de siste to årene vært utvalgsleder for Helse, oppvekst og kultur i Melhus kommune. Her har jeg vært så heldig å få møte mange dyktige ansatte i blant annet barnehager som står på hver eneste dag og brenner for yrket sitt og barna. Disse vil jeg ha med meg i det politiske arbeidet de neste årene. Vi skal styrke pedagognormen og forbedre bemanningsnormen slik at vi sikrer at det er nok folk på jobb, gjøre barnehagen billigere og mer tilgjengelig, og gi mer tillit til de som står i førstelinjen i dette arbeidet, svarer Grøthe til barnehage.no.

Utdannings- og forskningskomiteen

Fra 19. oktober 2021 består Stortingets fagkomite for utdanning og forskning av følgende 13 representanter:

 • Hege Bae Nyholt (Rødt) - leder
 • Elise Waagen (Ap)
 • Jorodd Asphjell (Ap)
 • Lise Selnes (Ap)
 • Øystein Mathisen (Ap)
 • Marit Knutsdatter Strand (Sp)
 • Maren Grøthe (Sp)
 • Jan Tore Sanner (H)
 • Margret Hagerup (H)
 • Kari Anne Jønnes (H)
 • Freddy André Øvstegård (SV)
 • Himanshu Gulati (Frp)
 • Abid Raja (V)

Flere er nye på Stortinget

Selv om trønderen er tidenes yngste, er hun ikke alene om å være ny på Stortinget. Ytterligere fire medlemmer av Utdannings- og forskningskomiteen er det.

Høyres Kari-Anne Jønnes (49) er utdannet innen hotelledelse og har erfaring fra hotell, restaurant, reiseliv og vinimport. Hun har hatt mange politiske verv på kommune- og fylkesnivå. Jønnes kommer fra Gran på Hadeland.

Arbeiderpartiets Lise Selnes (44) har vært ordfører i Nord-Odal de siste ti årene, men vokst opp i nabokommunen Stange. Hun er utdannet lærer.

Partikollega Øystein Mathisen (30) fra Kjerringøy i Bodø kommune er utdannet journalist, og har de siste årene vært kommunikasjonsrådgiver for Aps stortingsgruppe. Han vært bystyrerepresentant i Bodø i ti år, og lokal partileder.

I tillegg er komitéleder og Rødt-representant Hege Bae Nyholdt (43) ny på Stortinget. Nyholt er utdannet barnevernspedagog med tilleggsutdanning fra DMMH – og kommer rett fra barnehagejobb i Trondheim.

Ivaretar kontinuiteten

Tre av komiteens 13 medlemmer har mer enn en stortingsperiode bak seg; 56 år gamle Jan Tore Sanner (H) fra Bærum, 61 år gamle Jorodd Asphjell (Ap) fra Orkdal og 45 år gamle Abid Raja (V) fra Oslo, med henholdsvis 29, 16 og 8 års ansiennitet.

Asphjell og Senterpartiets utdanningspolitiske talsperson Marit Knutsdatter Strand (29), er de to eneste som satt i Utdannings- og forskningskomiteen også forrige stortingsperiode.

Strand er fra Lørenskog, og har utdanning fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Raja er som kjent advokat og tidligere kultur- og likestillingsminister. Asphjell var trykker og selvstendig næringsdrivende før han ble stortingspolitiker.

Sanner, som er Høyres fraksjonsleder på utdanningsfeltet, var som mange nok husker kunnskapsminister fra 2018 til 2020 - og har flere statsrådposter bak seg.

Blir Aps fraksjonsleder

For Arbeiderpartiet skal Elise Waagen (31) lede utdanningsfraksjonen på Stortinget. Hun kommer fra Sarpsborg, er sosiologiutdannet og har inntil nylig representert partiet i Arbeids- og sosialkomiteen.

Elise Waagen (31) leder Arbeiderpartiets utdanningsfraksjon på fire representanter.
Elise Waagen (31) leder Arbeiderpartiets utdanningsfraksjon på fire representanter.

Fremskrittspartiets Himanshu Gulati (33) fra Jessheim er BI-utdannet og har hatt statssekretærposter for Solberg-regjeringen. Han kommer fra Familie- og kulturkomiteen. Der satt også SVs Freddy André Øvstegård (26) i forrige periode. Han kommer fra Sarpsborg, og har statsvitenskaputdanning.

Høyres Margret Hagerup (41) har en mastergrad i endringsledelse, og bakgrunn som HR-leder. Hun kommer fra Time i Rogaland, og satt i Arbeids- og sosialkomiteen forrige periode.

Til sammen har altså Ap fire representanter i komiteen, Høyre tre og Sp to. Rødt, SV, Venstre og Frp har en representant hver.

Powered by Labrador CMS