DEBATT

Odd Aril Viste (innfelt) er ikke imponert over Høyres barnehagepolitikk, som ble vedtatt av leder Erna Solberg og resten av partiet på landsmøtet nylig.
Odd Aril Viste (innfelt) er ikke imponert over Høyres barnehagepolitikk, som ble vedtatt av leder Erna Solberg og resten av partiet på landsmøtet nylig.

Private og private barnehager?

Det ser faktisk ut som at hele Høyre sitt landsmøte trenger et kurs i definisjonen av hva en privat virksomhet er, skriver Odd Arild Viste.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

En skulle tro at næringslivstoppenes beste venn blant de politiske partiene hadde kontroll på begrepene når det gjelder ulike typer bedrifter. Når det gjelder barnehager, ser det imidlertid ut som om de har en lei blind flekk som de ikke blir kvitt.

Jeg syns dette er ganske sjokkerende. Det ser rett og slett ut som at de ikke helt vet hva en privat barnehage er.

Høyres landsmøte har vedtatt en rekke punkter nye på barnehagepolitikk. Jeg kjenner relativt mange barnehagefolk, og føler meg trygg på at Høyres nye ambisjoner ikke kommer til å vekke nevneverdig entusiasme blant noen av dem. Verken fleksible åpningstider eller obligatorisk massekartlegging av språk er noe som får pedagoghjerter til å banke på den gode måten. Men nå var det først og fremst det språklige jeg hang meg opp i. Høyre har nemlig vedtatt at de vil «likebehandle offentlige, ideelle og private barnehager for å sikre mangfold i tilbudet og forutsigbare og rettferdige rammevilkår.»

Ved første øyekast ser dette kanskje greit ut. Hvem er ikke for likebehandling, mangfold, rettferdighet og forutsigbarhet? Men altså, ideelle og private barnehager? Det ser faktisk ut som at hele Høyre sitt landsmøte trenger et kurs i definisjonen av hva en privat virksomhet er. Det har seg nemlig sånn at også de ideelle barnehagene er private. De kunne altså like gjerne skrevet at de vil likebehandle offentlige, private og private barnehager. Eller de kunne skrevet det enda mer presist, at de vil likebehandle offentlige, ideelle og kommersielle barnehager.

Det fins altså minst to ulike typer private barnehager. Du har de ideelle, som driver barnehage kun for å gi barn et godt tilbud. Og så har du de kommersielle, som også på ulike måter skal skape profitt for eierne.

Jeg kan ta feil. Det er ikke sikkert det er kunnskapen det skorter på hos Høyre. Muligens er det sånn at de ikke egentlig har lyst til å ta K-ordet i sin munn, fordi det ikke klinger så godt i sammenheng med et velferdstilbud som i sin helhet er finansiert av skattepenger og foreldrebetaling. I så fall vil jeg råde Høyre til å kaste hemningene og si det som det er. Ærlighet varer lengst.

Powered by Labrador CMS