Rennesøy kommune sier opp én av fire assistenter og fagarbeidere i barnehagene. Kart: Googlemaps
Rennesøy kommune sier opp én av fire assistenter og fagarbeidere i barnehagene. Kart: Googlemaps

Liten kommune sier opp 15 assistenter og fagarbeidere

15 ansatte i kommunale barnehager på Rennesøy i Rogaland kommer til å få oppsigelse i løpet av neste uke.

Publisert

Til sammen er det 60 assistenter og fagarbeidere i barnehagene i Rennesøy. Nå mister en fjerdedel av disse jobben, skriver Stavanger Aftenblad.

Hovedårsaken er befolkningsutviklingen i kommunen med i underkant av 5.000 innbyggere. Men også innføring av skjerpet pedagognorm spiller inn.

Stor nedgang

Under budsjettdiskusjonen i kommunen sist høst kom det fram at befolkningsutviklingen går feil vei og at det kommer til å bli et overskudd av årsverk i barnehagene. Etter at barnehageopptaket var klart etter påske, kom tallene på bordet.

Utviklingen kan synliggjøres gjennom at Rennesøy, ifølge Statistisk sentralbyrå, per 1. januar 2018 hadde 400 barn i alderen 5-9 år, men 315 barn i alderen 0-4 år.

- Vi har et overtall på 14 årsverk i barnehagene i kommunen. Vi er midt i en prosess, men vi har identifisert 15 personer som vil bli kalt inn til samtaler og få oppsigelse til uken, sier kommunalsjef for oppvekst og læring i Rennesøy kommune, Johan Vatne, til Stavanger Aftenblad.

Ledige pedagogstillinger

Samtidig som assistenter og fagarbeidere må forberede seg på å miste jobben, prøver flere av barnehagene i kommunen å få folk inn i ledige pedagogstillinger.

Ifølge barnehagefakta.no har barnehagene i Rennesøy en bemanning på omregnet 5,8 barn per voksen. Pedagogtettheten er 28,7 prosent. Det er bare kommunale barnehager i kommunen.

I én av barnehagene er kommunen i ferd med å ansette en søker til en barnehagelærerstilling. I én blir det nå ansatt en person på dispensasjon i et vikariat. Og i en av barnehagene skal det ansattes i en 60 prosent vikarstilling på dispensasjon fra pedagogkravet.

Overfor barnehage.no bekrefter Johan Vatne at barnehagene må ha flere barnehagelærere for å oppfylle den skjerpede pedagognormen som trer i kraft 1. august. Men han presiserer at det er nedgangen i barnetallene som er hovedgrunnen til at så mange assistenter og fagarbeidere blir overtallige.

- Det er en veldig beklagelig situasjon og ikke noe vi tar lett på. Men når vi har hatt så stor reduksjon i antall barn, er det lite vi kan gjøre, sier Vatne til barnehage.no.

Powered by Labrador CMS