Finalist nummer 2: Geir Winje, Høgskolen i Buskerud og Vestfold.
Finalist nummer 2: Geir Winje, Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

«Han har utrolig gode kunnskaper om faget han underviser i»

Geir Winje ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold er én av fem nominerte til «Årets barnehageinspirator».

Publisert Sist oppdatert

I førstelektor Geir Winjes ultimate læringsmiljø er det en salig blanding av alle slags barn — fra alle steder i verden og med ulike kulturer og religioner — og det er gjerne i Oslo eller London.

– Fordi?

– Det er den fremtiden vi får, og vi må lære oss å håndtere mangfoldet tidlig. Her er barnehagefolket nøkkelpersoner.

Geir Winje er én av fem kandidater til å bli «Årets barnehageinspirator» i 2015. Prisen deles ut av PBL, og det er studenter ved landets barnehagelærerutdanninger som har nominert kandidater.

– Hvorfor er du nominert til «Årets barnehageinspirator»?

– Det kan hende det er fordi jeg er så konkret i forhold til hvordan man snakker med barn om religion. Det blir veldig tydelig at religionene ikke uten videre er kompatible med moderne humanisme, som barnehagen jo representerer. Dette er utfordrende, så undervisningen blir mer enn pene ord og svada. Jeg forsøker også å koble faget direkte på virksomheten i barnehagen.

Her er noe av det studentene begrunner nominasjonen med:

«En bedre foreleser og lærer enn Geir Winje har jeg aldri møtt! Gjennom sin måte å undervise på og respekten for mangfoldet i samfunnet vårt, har han rørt ved noe i meg som gjør at jeg vil bli en mer inkluderende pedagog.»

«Han klarer via en fin blanding av humor og seriøsitet og fenge studentene. Ingen forelesning er lik og han har utrolig gode kunnskaper om faget han underviser i.»

«Hans erfaring og engasjement til faget har inspirert mange i vår klasse.»

Winje er utdannet cand.philol ved Universitet i Oslo og har hovedfag i religionsvitenskap med vekt på kristendomskunnskap. Han har undervist i religionsfaget ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (tidligere Høgskolen i Vestfold) siden 1995. I 2010 ga han ut boka «Høytidsmarkering i barnehagen» rettet mot barnehagepersonalet, og i 2013 kom «Religioner, mangfold og etikk i barnehagen», skrevet for studenter.

– Hvorfor underviser du?

– Det er todelt. Jeg er veldig glad i faget, og kan vel beskrives som en religionsnerd. Det aller morsomste er å jobbe med religiøs kunst og forske på nye religioner. I tillegg er barnehage- og grunnskolelærerne de viktigste yrkesgruppene i samfunnet vårt.

– Hvem inspirerer deg?

– Carl Gustav Jung er en som har inspirert meg. Han tolket religion som symbolspråk på en måte som kan gi mening i vår tid. Og så må jeg nevne musikeren og poeten Daevid Allen, som døde nå nylig. Han var en gudinnedyrker med respekt for det meste, unntatt når religioner tas i bruk som strukturer for makt. Han kombinerte ironi og kritikk med et begeistret og lekent forhold til religion.

Disse fem er nominert til Årets barnehageinspirator:

KANDIDAT 1: Margareth Eilifsen, Høgskolen i Bergen

KANDIDAT 2: Geir Winje, Høgskolen i Buskerud og Vestfold

KANDIDAT 3: Marit Granholt, Høgskolen i Oslo og Akershus

KANDIDAT 4: Lise Einarsen Haukås, NLA Høgskolen i Bergen

KANDIDAT 5: Randi Elisabeth Nordlie, Høgskolen Stord/Haugesund

TRYKK HER for å stemme på din favoritt!

Powered by Labrador CMS