Mens byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil rydde opp i tilskuddsordningen til private barnehager, sier PBL-direktør Anne Lindboe at bakgrunnen for utspillet er misvisende.
Mens byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil rydde opp i tilskuddsordningen til private barnehager, sier PBL-direktør Anne Lindboe at bakgrunnen for utspillet er misvisende.

Oslo-byråden vil kutte i tilskuddene til private barnehager

Byråd for kunnskap og oppvekst i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), vil kutte tilskudd til private barnehager. PBL-direktør Anne Lindboe mener bakgrunnen for utspillet er misvisende.

Publisert

– Tenk hva som skjer hvis dette får fortsette: Folk kan miste enhver tillit til velferdsstaten, og til at pengene brukes til det de skal, så det er viktig at vi slår ned på dette, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Før helgen skrev samme avis at når byråden har oppsummert, har Oslo kommune krevd tilbake 4,5 millioner kroner fra private barnehager for regnskapsårene 2014-2016.

Ifølge en oversikt avisen har fått tilgang til, er pengene blant annet brukt til årslønner i millionklassen, og turer til storbyer som Berlin, Firenze, London og Barcelona. Kommunen har dessuten slått ned på lavere «voksentetthet» enn i kommunale barnehager, som skal ha ført til «urimelig» høy fortjeneste, og har krevd tilbakebetalt midler fra seks av de femten barnehagene som ble gransket.

Varsler opprydding

Dermed varsler Inga Marte Thorkildsen det hun mener er en sårt tiltrengt opprydding.

– Det forrige byrådet førte ikke økonomisk tilsyn med barnehagene, så mye har gått under radaren her. Det er alvorlig, for dette er penger som skulle ha gått til barna, sa hun til Dagbladet før helgen.

I dag kommer byråden med flere forslag til tiltak for å kutte tilskuddene til private barnehager. Blant annet endringer i beregningene av tilskudd til pensjon, samt endre «livslange» tilskudd til private barnehager som har kommet innenfor tilskuddsordningen. Dessuten vil Thorkildsen kreve at minst halvparten av personalet må ha førskolelærerutdanning eller pedagogisk utdanning, og sette større begrensninger på muligheten til å ta ut en «urimelig» høy fortjeneste.

Thorkildsen får støtte fra PBL-direktør Anne Lindboe på forslaget om å kreve at minst halvparten av personalet må ha førskolelærer eller pedagogisk utdanning.

Hun mener derimot at lønnsomheten i sektoren er på et normalt nivå sammenliknet med andre tjenesteytende bransjer - noe faktisk.no slo fast etter å ha gått gjennom BDO-rapporten som førte til den ofte brukte sammenligningen med Oslo Børs.

– En myte

– For mer enn 95 prosent av de ansatte i private barnehager er lønn og pensjon regulert i tariffavtaler som er fremforhandlet og anbefalt av fagforeningene. Det er en myte at ansatte i private barnehager har dårligere pensjonsvilkår, skriver Anne Lindboe i en epost til Dagbladet, og legger til at det ikke er et mål at kostnadene skal være så høye som mulig.

Hun er glad for at regjeringen nå gjennomgår reguleringene i bransjen, men er opptatt av at den bør være faktabasert og omfatte alle private og kommunale barnehager. Lindboe viser samtidig til at PBL selv har lansert et forslag til ny finansieringsmodell. 

– Det vil både gi mer rettferdige tilskudd til alle barn og alle barnehager, men som også skal gi kommunene muligheten til å avkorte barnehager som eventuelt ikke leverer et tilbud i tråd med den kvaliteten som er forventet», skriver hun til Dagbladet.

Powered by Labrador CMS