DEBATT

Styrer Jan Magnus Mikalsen og pedagogisk leder Rebekka Kvalvik Hanssen i Norlandia Paradiset barnehage i Bodø. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Styrer Jan Magnus Mikalsen og pedagogisk leder Rebekka Kvalvik Hanssen i Norlandia Paradiset barnehage i Bodø. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Oppklaringer om sykefravær fra en stolt personalgruppe

– Det er selvsagt lov å være uenig i sak om hvordan man best jobber med nærvær, men vi er skuffet over hvordan voksne mennesker av denne årsak ble så ufine og kom med personangrep. Det er lov å være hyggelig selv om man er uenig i en sak – også på sosiale medier, skriver innleggsforfatterne

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

11. mars i år skrev barnehage.no en sak om at vi i Norlandia Paradiset barnehage i Bodø hadde rekordlavt sykefravær på 2 prosent i koronaåret 2020. Men da barnehage.no delte artikkelen på sin Facebook-side kom det så mange ufine kommentarer og personkarakteristikker at de så seg nødt til å slette posten. Reaksjonene gikk på hvordan vi jobber med å holde sykefraværet lavt. Vi er en samlet personalgruppe som ønsker å jobbe på denne måten og vi er stolte av vårt gode arbeidsmiljø og over at vi gjennom mange år har hatt et svært lavt sykefravær. Dette gir god kvalitet for barna og foreldrene er fornøyde med stabiliteten.

Men ikke alle likte hvordan vi i vår barnehage jobber med nærvær. Hvis man ønsker å misforstå, så forstår vi at noen ting i artikkelen kunne misforstås. For eksempel om vikarer. Vi setter selvsagt inn vikar ved behov, men med så lavt sykefravær som vi har behøves det nesten aldri. Det er selvsagt lov å være uenig i sak om hvordan man best jobber med nærvær, men vi er skuffet over hvordan voksne mennesker av denne årsak ble så ufine og kom med personangrep. Det er lov å være hyggelig selv om man er uenig i en sak – også på sosiale medier.

Fellesskap

Vi er en varm barnehage og kollegagruppe som viser hverandre omsorg og raushet. Samtidig har vi også tydelige krav og forventninger til oss selv. Vi er tydelige på vårt nærværsarbeid allerede i jobbintervjuer når vi skal få nye kolleger, slik at alle fra dag en kjenner vår kultur.

Rutinene for sykefraværsarbeidet er utarbeidet i fellesskap med hele personalet. Det er altså ikke vår leder som har tredd disse rutinene nedover hodet på oss, men noe vi alle i fellesskap på demokratisk vis har medvirket til og blitt enige om. Rutinene evalueres flere ganger i året. Da diskuterer vi dem både i små grupper og i plenum. Vi har de «reglene» vi har fordi vi i personalet selv ønsker dem. Det er en villet kultur hos oss. Faktisk er det slik at vi i personalet nok er strengere enn hva daglig leder er. Det er ikke sikkert våre sykefraværsrutiner fungerer for alle, men det fungerer i aller høyeste grad for oss!

God kultur

Kommentarene på Facebook sa mye ufint om både ansatte og lederen vår, men vi som jobber i denne barnehagen kan med hånda på hjertet si at vi har det veldig fint på jobb og er en gjeng som har det helt fantastisk sammen! Vi står på for hverandre og ønsker hverandre godt. Og vi har viktige ting til felles: vi har god arbeidsmoral, vi ønsker å være på jobb for å være der for barna, vi ønsker å gjøre en god jobb og vi ønsker å være sammen med hverandre!

Den gode kulturen hos oss har mye å si for at fraværet holdes nede. Og vi er heldige som har en god og raus leder som ønsker det beste for personalet og barna i barnehagen.

Det er ikke slik at ingen «tør» å være syk. Det er selvfølgelig lov å være syk, det er vi alle en gang iblant, og de som er syke blir godt ivaretatt. Skåren på medarbeiderundersøkelsen hos oss i fjor var på 93 prosent. Det vitner om at vi trives på jobb og har et godt arbeidsmiljø.

Og vi håper og tror at alle som kommer til oss i Norlandia Paradiset barnehage kjenner at her er det en god og varm atmosfære og en god plass å komme inn.

Powered by Labrador CMS