DEBATT

Christine Klette er daglig leder i Norlandia Vollen naturbarnehage i Bodø.
Christine Klette er daglig leder i Norlandia Vollen naturbarnehage i Bodø.

«Det burde være en selvfølge at vi skal fortsette å likebehandle barn og barnehager»

Om Storberget-utvalget får det som de vil, ryker likebehandlingsprinsippet i Barnehage-Norge. Det setter både barnehageplasser og mangfoldet i fare, skriver innleggsforfatteren.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Barn og familier er ulike. Derfor er det flott at vi i Norge har et mangfold av barnehager. Fra friluftsbarnehager, naturfag- og mattebarnehager, til meninghetsbarnehager og gårdsbarnehager. Privateide, foreldreeide, ideelt eide og kommunale. Det viktigste har ikke vært hvem som har drevet barnehagene våre, men hvordan de er blitt drevet.

Og også internt i kjeder er det et stort mangfold. Vi i Norlandia Vollen Naturbarnehage er stolte over vårt unike naturkonsept. Blant annet har vi høner, barna får delta i birøkting, vi dyrker egne økologiske grønnsaker og mye mer.

For ikke veldig mange år siden var barnehageplass et knapphetsgode. I dag er det full barnehagedekning. Og de fleste har anledning til å velge mellom ulike typer barnehager til sine barn. Det kan vi takke fremsynte politikere for. Men nå vil enkelte partier fjerne et av suksesskriteriene for at man har lykkes med å nå full barnehagedekning i Norge.

Likebehandlingsprinsippet har så langt sikret at pengene har fulgt de som burde være hovedpersonene i diskusjonen om barnehage: Nemlig barna. Og det har ikke blitt diskriminert på om foreldrene til hvert enkelt barn har valgt privat, offentlig eller ideelt. Det viktigste har vært en trygg og god barnehageplass.

Likebehandling av barn og barnehager i Norge må være en selvfølge. Vi kan ikke legge opp til ett sett av spilleregler for kommunale barnehager og et annet sett med regler for de private og ideelle. Konsekvensen av det vil bli et dårligere tilbud til de barna som ikke går i kommunal barnehage, og på sikt vil mangfoldet forsvinne.

Storberget-utvalget vil ta valgfriheten fra småbarnsforeldre og legge bestemmelsen i kommunale byråkrathender. Det er ingen god idé. For selv om barn er ulike, og kan leke godt med hverandre uansett, så har historien vist oss at det beste er at barnehagene likebehandles om vi ønsker oss et jevnt, høyt kvalitetsnivå over hele landet - for alle barn. Det burde være en selvfølge at vi skal fortsette å likebehandle barn og barnehager.

Powered by Labrador CMS