Nyvalgt leder i SV, Kjersti Bergstø (øverst til høyre), møtte Rødt-leder Bjørnar Moxness (nederst til høyre), Venstre-leder Trine Skei Grande (nederst til venstre) og Norlandias konsernsjef Yngvar Tov Herbjørnssønn (øverst til venstre) i Dagsnytt Atten på NRK P2 mandag.

Tok profitt-debatten på Dagsnytt Atten

SV vil stoppe barnehageeiere fra å hente ut overskudd. Rødt vil be selskaper selge barnehagene tilbake til kommunene. Venstre vil ha flere private aktører inn for å fornye offentlig sektor. Og Norlandia mener SV og Rødt undervurderer de private.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld var debatten om privat profitt i barnehagesektoren første tema i Dagsnytt 18 på NRK P2.

Nyvalgt leder i SV, Kjersti Bergstø, møtte Rødt-leder Bjørnar Moxness, Venstre-leder Trine Skei Grande og Norlandias konsernsjef Yngvar Tov Herbjørnssønn.

– Sugerøret skal tettes

Kjersti Bergstø innledet med å gjenta det som har vært utgangspunktet for debatten den siste uka, SVs krav om at velferd skal være profittfri.

–  Vi vil ikke at sugerørene inn i statskassa skal blir større, vi vil at de skal tettes igjen, sa Bergstø.

Hun ble utfordret på hvordan SV vil skille mellom profitt og avkastning på egne investeringer, men uten å gi noe tydelig svar.

– Det vi ønsker er å hindre at det skal hentes ut milliarder i profittgevinst på bekostning av et mangfold i barnehagesektoren, sa hun.

Rødt vil forby barnehage-AS

Rødt-leder Bjørnar Moxness mener SV ikke treffer med sin løsning. Han mener det er bedre å forby selskapsformer som har kommersielt formål og viste til lovverket som styrer danske private skoler.

– Der skal skolende være selveiende. Det er ikke anledning til å betale styrehonorar. Man skalker alle luker, og da sikrer man SVs intensjon, sa Moxness.

Les også: SV til krig mot profitt i barnehager

Les også: Ap-Jonas sier blankt nei til SVs barnehage-ultimatum

Rødt ønsker å innføre «Oslo-modellen» på nasjonalt nivå, gjennom å vedta at alle nye barnehager skal drives av kommunene eller ideelle.

Neste skritt er å få et lovverk på plass som sier at fra en viss dato er det ikke lov å hente ut privat profitt fra penger bevilget til barnehagene.

– Da har de kommersielle aktørene to valg etter at de i 15 år har kunnet melke barnehagene for enorme summer: Da kan de, hvis de ønsker det, realisere en salgsgevinst ved å selge barnehagene tilbake til kommunene, eller de kan velge å drive videre på ideell basis, sa Moxness i Dagsnytt Atten.

Venstre: Kunstig skille

Venstre-leder Trine Skei Grande påpekte at offentlig sektor trenger innovasjon og nytenkning og at man heller burde legge til rette for flere enn færre private aktører. Videre sa hun:

– Rødt og SV skiller mellom noen sektorer og som det offentlige betaler og andre sektorer som det offentlige betaler. Det er våre skattepenger som går til å bygge veier. Det er våre skattepenger som går til å kjøpe IKT-systemer til kommunene. Sist jeg sjekket, tjente direktøren i Veidekke 4,5 millioner, sa hun og gjentok poenget fra et intervju i VG sist helg hvor hun angrep SVs krav for å være kvinnediskriminerende.

Les også: SV får tyn for sitt barnehage-ultimatum

Les også: Fylkeslag i SV vil stoppe de ideelle

– Du ofrer kvinnene!

Både Bergstø og Moxness avviste Grandes kvinneperspektiv og ga uttrykk for at kommersiell barnehagedrift nettopp går på bekostning av kvinner.

– De ansatte betaler jo prisen for privatisering. Vi ser hva som skjedde da Venstre var med og tvangsprivatiserte ti barnehager i Oslo og solgte til kommersielle aktører. De ansatte sluttet i hopetall og gikk over til kommunale fordi de ville tape massive summer i pensjon og lønn når Norlandia og andre tok over. De ansatte – i all hovedsak kvinner – taper store summer. De ofrer du, Grande, når du vil privatisere, sa Moxness.

Viste til PBL-pensjon

Og fikk svar:

–  Hvis du sjekker dem som har Private Barnehagers Landsforbund sin pensjon, så er den faktisk på veldig mange steder bedre enn i de kommunale barnehagene, sa Trine Skei Grande.

Om utbyttenes omfang sa hun

– Det man ser er at innenfor alle private barnehager, så ble det tatt ut 0,4 prosent i fortjeneste i fjor. Det er nesten ingenting sammenlignet med hva de leverer. Det er ikke det som er utfordringen. Utfordringen er å levere gode tjenester. Det må vi kontrollere – sikre kvalitet og sikre de ansatte, sa Trine Skei Grande og la til:

– Det rare med det SV og Rødt sier, er at «hvis du går med underskudd, må du selv bære det. Men går du med overskudd, skal vi ha det.»

Forsvarte aksjefest

Konsernsjef Yngvar Tov Herbjørnssønn i Norlandia, som blant annet eier 88 barnehager i Norge, ble utfordret på at to eiere, Benn Eidissen og Even Carlsen, i fjor solgte seg ut av Norlandia for 250 millioner kroner hver. Altså må det være mye penger i omløp?

– Det som skjer er at du har et selskap som er bygd opp stein for stein gjennom 30 år. Et selskap som omsetter for fem milliarder og hvor majoriteten av virksomheten ikke nødvendigvis er i Norge. Det er veldig mye mer enn bare barnehager. Og så er det en engangsgevinst når selger seg ut av et livsverk. Norlandia har store omsetninger, og da blir det store tall, sa Herbjørnssønn.

– Undervurderer private

Han minte om at barnehageforliket var tuftet på at man skulle bruke offentlige penger og invitere inn private løsninger.

Herbjørnssønn sa også:

– Vi har drevet med barnehager i mange tiår. Vi er flinke til det. Hvis man mistenker at det ikke er mulig å både ha øye for kvalitet og drive med et økonomisk forsvarlig resultat, undervurderer man de private betydelig.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

 

Powered by Labrador CMS