Disen Gård Kanvas-barnehage i Oslo er med sine 18 barn den minste i stiftelsens portefølje.
Disen Gård Kanvas-barnehage i Oslo er med sine 18 barn den minste i stiftelsens portefølje.

Barnehagen er planlagt nedlagt – nå ser det lysere ut for videre drift

Montessoribarnehagene ønsker å overta barnehagedriften på Disen Gård.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Nordre Aker Budstikke.

I januar ble det kjent at Stiftelsen Kanvas har besluttet å legge ned Disen Gård Kanvas-barnehage fra sommeren av. Gården har vært barnehage i over 60 år, og Kanvas har drevet barnehagen siden 2002.

Kanvas begrunner nedleggelsen med økonomiske utfordringer, forverrede driftsbetingelser og et stort oppgraderingsbehov.

Den varslede nedleggelsen har skapt sterke reaksjoner. Både gårdens eiere og foreldre har beskrevet avgjørelsen som svært overraskende overfor Nordre Aker Budstikke, og flere foreldre har gitt uttrykk for at de er ikke enig i stiftelsens vurdering av behov for oppgradering i barnehagen.

– Det er en helt ubegripelig situasjon, fordi det har ikke vært noe varsel, og barnehagen fungerer eksepsjonelt godt. Den er fylt opp, det er mange som ønsker seg hit, og flere i personalet har vært her i veldig mange år. For meg virker det helt uforståelig å legge ned noe som fungerer så bra, sa Camilla Rye, mor i barnehagen, til Nordre Aker Budstikke i januar.

Forverrede driftsbetingelser

Kanvas svarte at det er de forverrede driftsbetingelsene og barnehagens størrelse som er hovedårsaken bak avgjørelsen om nedleggelse.

Kanvas er Norges største barnehagestiftelse med ideelle formål, og har per i dag 68 barnehager i 11 kommuner. Disen gård i Bydel Nordre Aker i Oslo, er med sine 18 barn den minste i stiftelsens portefølje.

– I Oslo kommune får Kanvas et reelt nedtrekk i tilskuddssatsen, samtidig som vi opplever ganske kraftig lønnsøkning og prisvekst. Det gjør at våre fremtidsutsikter med en gang får et skjerpet økonomisk fokus. Dette er en av de barnehagene som definitivt på grunn av mangfold har hatt sin plass i vår portefølje. Vi har alltid tapt penger på driften. Det har vi kunnet leve med, men ikke nå lenger, når hele stiftelsen taper penger, sa daglig leder Robert Ullmann til barnehage.no i januar.

Han understreket at det var tungt å ta avgjørelsen om å avvikle barnehagedriften.

Mulig løsning

Siden beskjeden om nedleggelsen kom har flere foreldre jobbet for å bevare barnehagen.

Nå melder Nordre Aker Budstikke at en løsning kanskje er på vei. Ifølge avisa ønsker Montessoribarnehagene å overta barnehagedriften på Disen Gård, og har mål om å ha barnehagen i gang til terminstart høsten 2022.

Ullmann opplyser at Kanvas stiller seg positive til en slik løsning.

Daglig leder av Montessoribarnehagene, Kaia Lie Petterson, sier til Nordre Aker Budstikke at de har vært i kontakt med barnehagemyndighetene i bydelen og styret hos eierne av Disen Gård. Hun beskriver et godt samarbeid med begge parter.

Petterson forteller også at de ønsker å ha med seg det nåværende personalet i barnehagen.

– Jeg har i dag vært i dialog med de ansatte som jobber der nå, men det er foreløpig ikke avklart om de ønsker å bli med sin arbeidsgiver Kanvas videre eller om de vil ønske å fortsette på Disen med oss, sa hun til avisa i forrige uke.

Powered by Labrador CMS