Dette skiltet møter foreldrene når de henter og leverer i Solås barnehage i Gjesdal. I likhet med de andre barnehagene i kommunen er barnehagen mobilfri sone.
Dette skiltet møter foreldrene når de henter og leverer i Solås barnehage i Gjesdal. I likhet med de andre barnehagene i kommunen er barnehagen mobilfri sone.

I denne kommunen er barnehagene mobilfri sone

Barnehagebarna skal få kjenne på at de er det viktigste i hele verden i Gjesdal kommune. – Møtet med barnet ditt om ettermiddagen er dagens mest betydningsfulle møte, sier styrer Gøril Pettersen i Solås barnehage. 

Publisert

Alle de kommunale og en privat barnehage i Gjesdal har innført mobilfri sone for å sikre at barna gis den fulle oppmerksomhet når de blir hentet og levert. I Solås barnehage har de ansatte også mobilfrie pauser.

– Vi har tatt det litt lenger, og laget nye kjøreregler også for de ansatte. Det betyr at hele barnehagen er mobilfri, også når vi har pause. Mobilen bruker vi bare når vi skal krysse av barna i appen, for å ha oversikt, sier Gøril Pettersen. 

Mobilfri sone

De nye kjørereglene for foreldre og foresatte ble innført med det nye barnehageåret i høst. Den sier at det innenfor barnehagens område er mobilfri sone. Telefonsamtaler, SMS-er og bruk av sosiale medier må vente. I stedet skal barna få kjenne på at de er det viktigste etter en hel dag borte fra foreldrene. Det er besluttet i kommunen, skriver Gjesdalbuen (krever innlogging), som omtalte saken først. 

– Mobilbruk har ikke vært noe stort problem tidligere, men vi har sikkert alle hatt episoder med foreldre som har vært opptatt i telefon og bare vinket barna av gårde, eller er opptatt med mobilen når de kommer for å hente. Mens barna ofte er opptatt av enten å vise fram noe de har laget, eller vil fortelle noe fra dagen som har gått. Jeg mener det første møtet med barna om ettermiddagen er dagens viktigste møte, sier styreren, og fortsetter: 

– Alle mennesker er opptatt av å bli sett og møtt. Særlig for små barn er dette så viktig. Noen barn trenger en klem, noen trenger å sitte på fanget eller fortelle hvordan dagen har vært. Vi ønsker enda større bevissthet på hvor viktig det er å være til stede for barna sine, sier hun. 

Nå pryder skiltet med Barn i fokus - mobilfri sone porten inn til barnehagen.

– Det er ikke alltid like enkelt som barnehageansatt å skulle oppfordre en forelder til å legge vekk mobilen under elvering eller henting. Nå er reglene like for alle, sier Pettersen. 

– Har dere fått noen reaksjoner fra foreldrene? 

– Nei, ingen. De fleste er nok i utgangspunktet enige i at telefonen kan vente. 

Økt oppmerksomhet i pausene

De nye reglene gjelder for alle de kommunale barnehagene i kommunen. I Solås barnehage er regelen avsolutt - hele dagen. 

– Også tidligere har vi jobbet uten mobilen, men den har vært tillatt på pauserommet. Nå skal også det være mobilfritt. Unntaket er selvsagt hvis noen må ta en viktig telefon eller er nødt til å sjekke noe, sier styreren. 

– Har du fått noen negative reaksjoner på det? 

– Nei, og det hadde jeg kanskje ventet. At noen ville reagere på det. Men vi er ganske enige om at når vi har pause, skal vi ha fullt fokus på hverandre, på det sosiale og å være sammen. Vi har også studenter i barnehagen, og dette handler litt om å være bevisst på at vi skal være gode rollemodeller. 

– Hva har det gjort med stemningen på pauserommet? 

– Det gjør jo blant annet at alle blir inkludert, og at man ikke kan melde seg ut. Det har ikke vært noe problem tidligere, men jeg synes dette fører til enda bedre arbeidsmiljø - og enda mer humor og latter, sier hun. 

Powered by Labrador CMS