DEBATT

Jørn-Tommy Schjelderup, administrerende direktør PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
Jørn-Tommy Schjelderup, administrerende direktør PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

Misforstått om tilskudd til private barnehager

Godkjente private barnehager har bare krav på tilskudd for det antall barn som har plass i barnehagen, presiserer PBL-direktøren.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

I et intervju med barnehage.no gir Bremanger-ordfører Anne Kristin Førde (Ap) uttrykk for at private barnehager har krav på tilskudd uavhengig av om de har barn eller ikke. Det er selvfølgelig ikke riktig.

Bremanger er en av kommunene i Norge som bare har kommunale barnehager. Sånn vil ordføreren fortsatt ha det, selv om det kan gå på bekostning av mangfoldet i sektoren.

I artikkelen – Blir jeg ikke ordfører, går jeg gjerne tilbake til barnehagen, går det frem at det har vært jobbet for å etablere en privat montessori-barnehage i en av bygdene i kommunene, men at politikerne var «veldig negative» – angivelig ettersom det allerede er nok barnehageplasser i bygda.

«Det jeg synes blir feil er at når barnetallene stuper, som de gjør spesielt i distriktene, så er det kommunen som må legge ned sine barnehager. Man har ikke noe valg, siden de private har rett til tilskudd uansett», sier Førde.

Her må ordføreren ha misforstått regelverket.

Godkjente private barnehager har bare krav på tilskudd for det antall barn som har plass i barnehagen. Og barn får plass i barnehage der foreldrene deres aktivt søker om det.

Dermed må kommunale barnehager bare legges ned i den grad de ikke blir foretrukket av småbarnsfamiliene.

Dette synes vi i PBL er et bra og viktig prinsipp. Familiene vet selv best hvilke barnehagetilbud som passer deres barn og livssituasjon. Derfor må deres rett til å velge barnehage ikke svekkes.

Powered by Labrador CMS