5. oktober er verdens lærerdag.
5. oktober er verdens lærerdag.

Hyller lærerne i global maratonsending på verdens lærerdag

5. oktober er Verdens lærerdag. I år markeres dagen med en 24 timers livesending.

Publisert Sist oppdatert

Verdens lærerdag markeres årlig for å rette oppmerksomhet mot lærere og lærerorganisasjonene, og deres oppgaver og ansvar.

I år feires dagen blant annet med en 24 timers direktesending som kan følges på nettsidene til Education International (EI).

Under direktesendingen skal lærernes formidable innsats under koronapandemien hylles. På programmet står innlegg fra både lærere, forskere, talspersoner og statsledere verden over, deriblant vår egen statsminister Erna Solberg.

I en video publisert på Utdanningsforbundets nettsider takker statsministeren lærere i barnehager og skoler for det gode arbeidet de har lagt ned i en veldig spesiell tid.

– I år har dere strukket strikken ekstra langt. Dere stilte opp da samfunnet trengte dere som mest. Det gjør meg veldig stolt og takknemlig. Men også ydmyk, for jeg vet at det har kostet mye, sier Solberg i videoen.

Markert side 1994

Om Education International:

Education International (EI) er en global sammenslutning av fagforeninger i utdanningssektoren, som representerer mer enn 30 millioner ansatte i over 400 medlemsorganisasjoner fra 173 land og områder.

Verdens lærerdag ble etablert av UNESCO tilbake i 1994 for å markere jubileet for undertegnelsen av «Rekommandasjonen om lærernes status». Denne ble undertegnet i 1966 av UNESCO og ILO (FNs særorganisasjon for arbeidslivet).

En rekommandasjon er en anbefaling til nasjonale myndigheter og fastsetter universelle (minste)standarder for arbeidslivet. Rekommandasjonen om lærernes status gjelder for barnehagelærere og lærere i offentlige og private barnehager og grunn- og videregående skoler, skriver Utdanningsforbundet på sine nettsider.

Rekommandasjonen beskriver læreres plikter og rettigheter, og gir internasjonale standarder for læreres utdanning, rekruttering, ansettelse, samt utdannings- og læringsvilkår. Formålet er å styrke lærernes status for å fremme utdanning av høy kvalitet.

Powered by Labrador CMS