Store mengder måker skaper trøbbel i et nabolag i Stjørdal. De ansatte i en barnehage i området frykter smittefare for barna.
Store mengder måker skaper trøbbel i et nabolag i Stjørdal. De ansatte i en barnehage i området frykter smittefare for barna.

Måkematere skaper trøbbel for barnehage og setter sinnene i kok

At noen mater måkene har satt sinnene i kok i et nabolag i Stjørdal. De ansatte i Midtheim barnehage bekymrer seg for smittefare og bakterier når barna er ute og leker.

Publisert Sist oppdatert

Måkene skal ha blitt matet over en lengre periode, noe som har ført til store flokker i et nabolag i Stjørdal, ifølge en artikkel i Bladet (krever abonnement).

– Fruen får ikke sove etter klokka fire, sønnen går omveier til skolen og katta holder seg borte, antagelig fordi den holder til ved foringsplassen i likhet med alle andre katter området. Det er helt forferdelig, sier Ståle Fjerdingøy, en av beboerne i området, til avisen.

Flere av naboene, blant andre Midtheim barnehage, har henvendt seg til kommunen for å få en slutt på plagene, og kommunelegen er bedt om å foreta seg noe. Ved Midtheim barnehage får avisen vite at fugleskitt i store mengder har blitt en plage. Og personalet bekymrer seg for smittefare og bakterier når barna er ute og leker.

Leif Edvard Muruvik Vonen, kommuneoverlege i Værnesregionen, sier til Bladet at kommunen ønsker slutt på aktiviteten etter å ha mottatt minst fire - fem klager. Folk har også sendt video for å dokumentere plagen.

– Over hele landet er det en anbefaling om å ikke mate fuglene i byene. Vi har veiledning om dette fra Folkehelseinstituttet. Når fugler mates på denne måten kan det bli unormale ansamlinger av fugler på ett sted. Det går helt fint nært sjøen, ved skogen og slike plasser, men ikke midt i et tettbebygd område, sier Vonen, som har stor forståelse for at folk føler seg plaget.

– Jeg må være helt klar på at matingen som foregår er uønsket. Vi vil helst slippe å ty til maktbruk, og håper de som står bak denne aktiviteten avstår fra den frivillig av hensyn til naboene og trivsel i området, sier Vonen.

Kommuneoverlegen har rådført seg med jurist, men har foreløpig ikke funnet noen hjemmel for å direkte forby fôringen.

– Det er veldig høy temperatur i nabolaget nå, og det i seg selv er ikke bra, legger han til.

Powered by Labrador CMS