Forhandlingsleder for Unio i Spekter-området, Eli Gunhild By.
Forhandlingsleder for Unio i Spekter-området, Eli Gunhild By.

Kan bli streik i Norlandia-barnehager

Mandag kan ansatte i flere Norlandia-barnehager bli tatt ut streik dersom meklingen mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og fagorganisasjonene ikke fører frem.

Publisert Sist oppdatert

I dag startet meklingen mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og flere arbeidstakerorganisasjoner. Dersom partene ikke kommer til enighet om pensjoner innen midnatt fredag 16. september, kan ansatte i Norlandia-barnehager, Vinmonopolet, Flytoget, studentsamskipnader og flere andre virksomheter havne i streik.

– Vi skal i mekling på store, vanskelige spørsmål. Streikefaren er derfor overhengende, sier Eivind Gran, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder, til lostat.no. Organisasjonen skal forhandle på vegne av blant annet Fagforbundet og Fellesorganisasjonen.

– Meklingen handler først og fremst om retten til å forhandle om våre medlemmers fremtidige pensjon. Den retten er helt grunnleggende for oss som fagforbund, og svært viktig for våre 340.000 medlemmer, sier forhandlingsleder for Unio i Spekter-området, Eli Gunhild By, i en pressemelding.

Kan bli streik fra mandag

En eventuell barnehagestreik vil gjelde fra mandag 19. september. Unio som forhandler på vegne av Utdanningsforbundet, varsler at de i første omgang vil ta ut 90 medlemmer av Utdanningsforbundet som er ansatt i 13 Norlandia-barnehager fordelt på Troms, Hordaland, Akershus, Oslo og Nordland.

I korte trekk handler uenighetene om forhandlingsrett på - og tariffesting av - tjenestepensjon, spesielt der ledelsen ønsker eller har planer om å endre pensjonsforholdene, opplyser Utdanningsforbundet på sine nettsider.

Fagforbundet, Delta og Lederne varsler også at de vil ta medlemmer som er ansatt i Norlandia-barnehager ut i streik fra mandag dersom de ikke kommer til enighet med Spekter.

Her er barnehagene som kan bli berørt av streik fra mandag.

Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, sier i en pressemelding at de ser frem til en konstruktiv mekling, hvor Spekters mål er å få til løsninger som er gode for både de ansatte og virksomhetene.

Spekter-sjefen sier videre at flere av medlemsbedriftene har ønsket å bli enige om en prosess for å komme over til en annen pensjonsordning, og at dette for noen er nødvendig for å legge til rette for fortsatt lønnsom og bærekraftig drift.

Har mottatt streikevarsel

Norlandia bekrefter overfor NRK at de har mottatt streikevarsel, og sier at de nå vil se på hvilke konsekvenser en eventuell streik vil få for deres barnehager.

– Videre ser vi frem til en konstruktiv mekling og håper vi finner frem til en løsning som gjør at det ikke blir streik, sier divisjonsdirektør Kristin Voldsnes i Norlandia Barnehagene til NRK.

Siden det mekles i en rekke ulike virksomheter med mange forbund, vil det underveis kunne bli løsning i enkelte virksomheter. Virksomhetene det skal mekles for, er Norlandia Care Group AS (barnehager og pasienthotell), AIM Norway SF, Drammen Scener AS, Flytoget AS, Ruter AS, Studentsamskipnadene i Østfold, Oslo og Akershus, Bergen og Stavanger, SIO Mat og Drikke, Vinmonopolet AS, Siva -Selskapet for industrivekst SF og Sporveien AS. 

Powered by Labrador CMS