Kristin M. Epland mottok i fjor prisen Årets barnehage av PBLs styreleder Eirik Husby. Nå starter årets utgave av kåringen.
Kristin M. Epland mottok i fjor prisen Årets barnehage av PBLs styreleder Eirik Husby. Nå starter årets utgave av kåringen.

Nå starter jakten på Årets barnehage – send inn ditt forslag

- Allerede da vi ble nominert, følte jeg at vi hadde vunnet, sier daglig leder Kristin Epland i Trondalen barnehage.

Publisert

Sammen med tre kolleger hentet hun i fjor hjem prisen Årets barnehage under lederkonferansen til PBL (Private barnehagers landsforbund).

Nå kan du være med på å avgjøre hvilken PBL-barnehage som fortjener prisen i år.

Det er tredje gangen at PBL kårer Årets barnehage. Styreleder Eirik Husby vil ha inn så mange forslag som mulig på gode kandidater blant medlemsbarnehagene.

­– Vi vet at det finnes utrolig mange gode medlemsbarnehager som hver dag leverer høy kvalitet til svært fornøyde foreldre. Målet med prisen Årets barnehage er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i våre medlemsbarnehager, sier Eirik Husby i en pressemelding.

Vil ha kandidater

Han oppfordrer alle som har en barnehage de mener fortjener utmerkelsen, til å sende inn nominasjon for sin kandidat. 

– Vi håper på stort engasjement hvor både ansatte, foreldre, besteforeldre og andre som har en barnehage de mener fortjener prisen, sender inn forslag på kandidat til Årets barnehage. Det eneste vi ber om er at det kommer inn en fyldig begrunnelse for hvorfor du mener din barnehage er Årets barnehage 2018, påpeker Husby.

  • Send inn ditt forslag til kandidat her!

Har ridd på stolthetsbølge

­I fjor var det Trondalen barnehage i Fredrikstad som vant prisen. Daglig leder Kristin M. Epland sier at hele barnehagen nærmest har ridd på en stolthetsbølge siden hun i juni i fjor lå på stranden på Kreta og fikk mail om at deres barnehage var en av finalistene.

- Allerede da vi ble nominert, følte jeg at vi hadde vunnet, sier Epland.

Resultat av langsiktig arbeid

Hun er stolt over prisen, men sier at hun også er komfortabel med at Trondalen barnehage har vunnet den.

- Dette er ikke et resultat av en enkelt liten suksesshistorie om noe ekstraordinært vi har gjort på ett bestemt tidspunkt. Vi fikk prisen for det arbeidet vi gjør med barna hver eneste dag. Vi har hatt lavt sykefravær i veldig mange år. Vi har hatt lav turnover, det er mange familier som søker om plass her, og vi har søkere når vi har ledige stillinger, sier Kristin M. Epland.

Og når det gjelder det siste, har prisen gjort barnehagen enda mer attraktiv for jobbsøkere.

- Vi har to barnehagelærerstillinger ute nå, og to av søkerne skriver at de ønsker seg hit fordi de har lest om oss på nettet. Og det er søkere som ikke kommer her fra Østfold, sier hun

Masse oppmerksomhet og besøk

Prisen ble delt ut under middagen i forbindelse med PBLs lederkonferanse. Kristin M. Epland innrømmer at hun var så spent at hun ikke husker noe av det som skjedde på konferansen denne dagen.

Senere har det vært veldig mye positiv oppmerksomhet fra fjern og nær.

- Vi har snakket masse med pressen. Vi er blitt intervjuet på radio. Og flere barnehager, også fra utenfor Østfold, har vært på besøk hos oss for å se på hva vi gjør og hva slags koder vi har knekket.

Mange kriterier

En glad gjeng fra Langøy friluftsbarnehage fikk prisen i 2016: F.v eier Lise Lauvik og pedagogiske ledere Susanne Hetlevik, Kine Henriksen og Madeline Børnes.
En glad gjeng fra Langøy friluftsbarnehage fikk prisen i 2016: F.v eier Lise Lauvik og pedagogiske ledere Susanne Hetlevik, Kine Henriksen og Madeline Børnes.

På forhånd er det satt opp en rekke kriterier som ligger til grunn for vurderingen:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

– Det er ikke nødvendigvis alle kriteriene foreldre kjenner like godt til, men beskriv din kandidat så godt du kan, slik at vi får et så godt bilde som mulig for å vurdere kandidatene, sier styreleder Eirik Husby.

Det vil være mulig å sende inn forslag på kandidater fram til 13. mai. Deretter skal juryen gjennomgå alle forslagene og komme frem til fem barnehager som går til finalen.

De fem finalistene vil i sommer bli presentert grundig på barnehage.no slik at folket kan ha grunnlag for å stemme på den de synes fortjener prisen aller mest.

Avstemningen er imidlertid bare rådgivende. Juryen, som består av styret i PBL, tar den endelige avgjørelsen etter at avstemningen er over.

Høytidelig utdeling

Prisen Årets barnehage ble første gang delt ut i 2016. Første året var det Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune i Hordaland som vant.

Prisen deles ut under PBLs lederkonferanse i Bodø i september. Som vanlig blir det en høytidelig seanse hvor alle finalistene blir gjort stas på. Utdelingen vil som i fjor bli direktesendt på Facebook-siden til barnehage.no.

Prisen er på 25.000 kroner og et utendørs skilt som bevis på at de er Årets barnehage 2018.

Rakrygget, men framoverlent

Kristin Epland i Trondalen barnehage husker utdelingen som helt spesiell. Alt var annerledes enn hun kunne forestille seg på forhånd.

- Hva har prisen gjort med barnehagen?

- Vi er stolte. Vi er litt mer rakrygget. Det er som å få A på en eksamen. Vi eier prisen, og vi eier den sammen. Men samtidig er vi veldig klar over at det er jobben vi gjør hver eneste dag med barna som teller. Vi kan ikke lene oss tilbake, vi må lene oss framover.

  • Send inn ditt forslag til kandidat her!
Powered by Labrador CMS