DEBATT

Hvordan skal vi øke kvaliteten på mattilbudet?
Hvordan skal vi øke kvaliteten på mattilbudet?

– La oss spleise på at alle barn skal få god mat i barnehagen

Mattilbudet kan bli bedre i norske barnehager, men det er ikke et problem vi løser ved at noen individuelle barnehager tar mer i matpenger, skriver artikkelforfatteren.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

I det siste har det vært flere innlegg på barnehage.no hvor folk har bekymret seg over at noen vil innføre en makspris på kostpenger i barnehagene. Fokuset har vært på det faktum at det betyr at noen barnehager vil måtte senke kostprisen, og at det vil kunne føre til et dårligere mattilbud i de barnehagene.

Mattilbudet kan bli bedre i norske barnehager, men det er ikke et problem vi løser ved at noen individuelle barnehager tar mer i matpenger. Det løser eventuelt bare problemet for de barnehagene - og vil være utelukket for barnehager med en foreldregruppe som ikke har råd til å betale så mye i matpenger.

Barnehagelærer Christer M. L. Bendixen.
Barnehagelærer Christer M. L. Bendixen.

For meg er det grunnleggende spørsmålet ganske enkelt: Skal vi ta det enkeltvis, eller skal vi ta det på fellesen? Svaret virker også ganske enkelt, det er langt mer rettferdig å ta det på fellesen.

Men hvordan skal vi da øke kvaliteten på mattilbudet? Svaret her virker like enkelt: Vi må ta inn litt mer penger i felleskassen, og så bruke de på å heve mattilbudet i alle barnehagene. For eksempel kunne vi fjernet ordningen med matpenger og økt tilskuddene slik at alle barnehager kan ha et skikkelig mattilbud.

Så vil noen kanskje si: Men kan vi ikke heller ordne dette med moderasjonsordninger som er mer målrettede - så kan de som har råd betale de dyrere matpengene? Da sier jeg: Kan ikke de som har råd heller bare betale litt mer skatt, så slipper vi å krongle det til med moderasjonsordninger?

Norge har ett av verdens mest rettferdige utdanningssystemer - og det er fordi vi har valgt å ta mye på fellesen. La oss fortsette med det.

Powered by Labrador CMS