DEBATT

Jeg vil påstå at soving inne på madrass er et minst like godt alternativ, det av flere grunner, skriver innleggsforfatteren.

La oss fremsnakke innesoving!

Det er lange tradisjoner for soving ute i vogn i barnehage, men argumentene er mange for å bytte ut vogna med madrass og denne diskusjonen må frem i barnehagen.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Sikkerhet først. Jeg vil påstå at soving inne på madrass er et minst like godt alternativ, det av flere grunner. Den viktigste grunnen er sikkerheten til barna. På madrassen finnes ingen seler som skal festes. Seler som ligger stramt over små kropper som hindrer barnets bevegelser, de som har blitt strammet for stramt som følge av de voksnes frykt for at barnet skal komme seg løs. Eller i verste fall vikle seg fast i selen. Jeg har sett det selv relativt nylig, seler som har blitt satt på feil av en vikar som har gjort sitt aller ytterste i hverdagens hete, men aldri fått god opplæring. Jeg fikk vondt i magen da jeg tenkte på hvor galt det kunne ha gått.

Tonje Johannesen er andreårs barnehagelærerstudent ved Oslo Met.
Tonje Johannesen er andre års barnehagelærerstudent ved Oslo Met.

De voksne har god oversikt over barnet som sover. Ingen kalesje som er dratt ned så du ikke ser barnet. Du trenger heller ikke forstyrre barnet som ligger der og forsøker å sove ved å stadig trekke den opp for å sjekke om det har sovnet. I tiden etter den tragiske ulykken i Bergen der et barn døde av kvelning i vogn, ble det et større fokus på tilsyn, men min opplevelse er at babycallen stadig er å finne i hyllen i vognskuret nå når tiden har gått, og ulykken ikke lenger står oss like nært.

Et godt sovemiljø

Det krever litt plass og organisering med madrasser på gulvene. Noen barnehager har blitt bygd med egne rom beregnet for dette. Andre er ikke like heldige, men klarer å skape et godt sovemiljø der det er mulig. Lekerommet kan fort forvandles til soverom med god organisering. Et rom med god sovetemperatur og frisk luft. Vi sover jo innendørs hjemme. Erfaringen min er at sengetøyet blir oftere vasket der de sover på madrass. Det er enklere å regulere kroppstemperatur fordi temperaturen er mer stabil. Muggsopp som følge av feil lagring er heller ikke et tema, noe som er en velkjent utfordring med vogner familier har kjøpt billig på finn.no, eller arvet for å ha stående i barnehagen for soving. Jeg har opp igjennom sett utallige vogner med svarte prikker i kalesjer, seler og setet. Hele argumentet med frisk luft rakner fullstendig når man tenker over hvor mange vogner som står rundt om med svart muggsopp.

Sosiale forskjeller

Soving på madrass krever mindre utstyr, noe som kommer foreldrene til gode, særlig de foreldrene der økonomien ikke strekker helt til og de har kanskje flere barn som skal sove i barnehagen. Det vil ikke da være nødvendig med flere vogner, vinterposer, vår/høstposer, myggnett, kattenett, regntrekk, og så videre. Jeg er mamma til fire gutter, og har lang fartstid som foresatt i barnehagen, og vært medlem av mange foreldregrupper på sosiale medier. Hver sommer spør desperate foreldre enten i vennekretsen eller på gruppene om råd til hvordan de skal klare å gå til anskaffelse av alt utstyr barnet trenger. Hvor god stand må vognen være? Litt svarte flekker i kalesjen gjør vel ingenting? Eller? Mange spør anonymt. De føler på skammen over å ikke strekke til økonomisk. De føler seg mislykket, som en dårlig forelder. Så har du de foreldrene som har innkjøpsbonanza, der alt skal være av ypperste kvalitet, alt skal være nytt, noen kjøper dobbelt opp for å ha et sett hjemme og et i barnehagen. Forskjellene blir så enorme. I rammeplanen for barnehagen står det at barnehagen skal bidra til å utjevne sosiale forskjeller (KD, 2017. s. 11). Med dette utstyrspresset, mener jeg vi bidrar til å forsterke disse.

Hva med sykefraværet?

Det har i lang tid blitt alarmert om sykefraværet blant personalet i barnehagen.

Årsakene til høyt sykefravær er komplekse, men i en artikkel i Utdanningsnytt (Storvik, 2021) kan man lese at en vesentlig årsak til sykefraværet er fysisk belastning og ryggplager. I barnehagen der mine eldste barn gikk så de en nedgang i fravær grunnet ryggsmerter da de byttet ut utesoving med madrassene inne. Man gikk fra å løfte 10-12 barn opp og ut fra vogner, stå bøyd i ugunstige posisjoner for å koble på seler som ikke er godt tilpasset. Før det har du kanskje stått bøyd over vognene for å legge på plass alle vognposene, fiske frem seler du på nytt må lete frem med en 15 kilo tung unge oppå, fordi de havnet under barnet da du la det oppi. Det sier seg selv at det ikke er bra for noen rygger i lengden.

Når barna sover på gulvet, finner de plassene sine selv. En pedagogisk leder jeg har pratet med om temaet forteller om det sosiale aspektet ved at barna ligger sammen og hvordan det virker positivt på barna. Et annet poeng er at soving på madrass ofte kan være tidsbesparende. Leting etter klær, påkledning og oppseling tar tid, særlig om vinteren. De ansatte får anledning til å gjøre annet forefallende arbeid, deriblant plantid, også den som passer barna. Dette kan lette arbeidstrykket, som også er en årsak til høyt sykefravær.

Ta diskusjonen i barnehagen!

Soving ute i vogn er for mange et godt alternativ, når det gjennomføres på en sikker måte, men innesoving er et godt alternativ. Jeg mener diskusjonen bør løftes frem i flere barnehager. Bare det å sette ord på, og ha et kritisk blikk til praksisen som gjennomføres rundt om. Vogna kommer med så mange flere risikoer enn madrassen, og de må vi tørre å sette ord på og erkjenne. Det finnes så mange gode argumenter for soving inne, som de jeg har påpekt i denne teksten. Både som ansatt i barnehage, som student og som mor har jeg en mye større ro når jeg vet at barna har et trygt sovemiljø inne, enn ute der barna ikke alltid har hatt tilsyn.

Referanser

Kunnskapsdepartementet. (2017). Rammeplan for barnehagen. Udir.no: https://www.udir.no/contentassets/7c4387bb50314f33b828789ed767329e/rammeplan-for-barnehagen---bokmal-pdf.pdf

Storvik, L. F. (Red.). (2021, 05 27). Her er barnehagelærerens vanligste helseplager. Utdanningsnytt.no: https://www.utdanningsnytt.no/fagartikkel/her-er-barnehagelaerernes-vanligste-helseplager/174659

 

Powered by Labrador CMS