Lærdal kommune har drøyt 2000 innbyggere, de fleste bosatt i kommunesenteret Lærdalsøyri.
Lærdal kommune har drøyt 2000 innbyggere, de fleste bosatt i kommunesenteret Lærdalsøyri.

Kutter i åpningstiden til barnehagene

Før kommunestyret tok sommerferie, vedtok politikerne å redusere åpningstiden i barnehagene i Lærdal med 30 minutter.

Publisert

Det melder Sogn Avis (krever abonnement).

Det fins to barnehager i Lærdal, begge eid av kommunen. Til sammen huser lille Borgund barnehage og større Lærdalsøyri barnehage i underkant av 100 barn, ifølge barnehagefakta.no.

Åpningstid har i utgangspunktet vært 06.45 til 16.30, hvilket ifølge saksframlegget er lengst blant kommunene i regionen.

Voksentetthet

Der begrunnes forslaget med at kommunen har hatt utfordringer knyttet til voksentetthet i kjernetiden og at redusert åpningstid vil forebygge fravær og belastning på de ansatte i en bransje der det er krevende å rekruttere.

Tiltaket skal ikke medføre økonomiske konsekvenser.

Tilrådningen fra kommunedirektøren var i utgangspunktet å kutte åpningstiden med ett kvarter, men Senterpartiets Viktor Yttri foreslo 30 minutter og fikk flertall for det.

Den nye åpningstiden blir dermed 07.00 til 16.15, hvilket er kvarteret kortere enn hva Aurland kommune opererer med, men like mye eller mer enn hva andre kommuner i regionen har vedtektsfestet.

– Personalet vil nok kjenne at de strekker mer til, og får sett alle ungene godt i løpet av åpningstiden, sier Anne Margrete Hatlelid, styrer i Lærdalsøyri barnehage, til Sogn Avis.

Mange pendlere

Men, forslaget som ble vedtatt inneholdt også et punkt om fleksibilitet innenfor gammel åpningstid, dersom noen foreldre får utfordringer knyttet til jobb. I disse dager har foreldrene derfor fått et skriv med informasjon om hvilke kriterier som gjelder når ordningen trer i kraft fra nytt barnehageår av.

– Vi må skille mellom hvem som har reelt behov og hva som er «greit å ha». Det blir spennende å se hvor mange som har behov. Lærdal er en kommune med mange som pendler til Årdal, Aurland og Sogndal. De som bor på Borgund, reiser gjerne ned til Lærdalsøyri eller andre steder på jobb. Mange har en times pendlervei, minst, og dette er spesielt viktig for aleneforsørgere, sier Hatlelid til lokalavisen.

Powered by Labrador CMS