Tonje Brenna (i midten) er tidligere fylkesrådsleder i Viken.
Tonje Brenna (i midten) er tidligere fylkesrådsleder i Viken.

Tonje Brenna er ny kunnskapsminister

Jonas Gahr Støre trakk spesielt fram kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre da han presenterte sin nye regjering i dag. – Vi får to statsråder som var på Utøya 22. juli, og som var med å ta AUF og Arbeiderpartiet videre.

Publisert Sist oppdatert

Tonje Brenna (Ap) blir Guri Melby (V) sin etterfølger i toppen av Kunnskapsdepartementet. Det sa påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre da han presenterte den nye regjeringen i dag.

– Hun får ansvar for hele løpet, fra barnehagen og ut videregående. Et område vi har store ambisjoner for, blant annet når det gjelder å få unge gjennom hele utdanningsløpet. Her er det store oppgaver å ta tak i, sa Støre, som også kunne fortelle at Brenna brenner for fellesskolen og å få fram flere fagarbeidere.

– Som er gullet i samfunnet vår. Men de kommer ikke av seg selv, de må utdannes.

Arbeiderpartiet får elleve statsråder, mens Senterpartiet får åtte. Brenna får med seg Ola Borten Moe (Sp) som forsknings- og høyere utdanningsminster.

Tonje Brenna har vært fylkesrådsleder i Viken, som har 1,2 millioner innbyggere, siden 2020. Hun var medlem av Akershus fylkesting fra 2007 til 2019.

33-åringen fra Jessheim har tidligere vært politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet, og ble ifølge partiet tidenes yngste politiske rådgiver ved Statsministerens kontor, da Jens Stoltenberg ledet landet.

Hun var generalsekretær i AUF fra 2010 til 2012, og på Utøya da terroristen angrep i 2011. Tidligere i år ga hun ut boka «22. juli – og alle dagene etterpå», som blir beskrevet som en direkte og ærlig skildring.

Hun jobbet som ungdomssekretær i LO i Akershus og Oslo 2009–2010, og som politisk rådgiver i AUF 2007–2008.

Brenna fyller 34 år denne måneden og har barn i skole- og barnehagealder.

Som leder av Arbeiderpartiet, trakk Støre til slutt fram kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre spesielt.

– Vi får to statsråder som var på Utøya 22. juli, og som var med å ta AUF og Arbeiderpartiet videre. De var partibyggere. De er byggere i dette landet, politisk. De har viet sitt liv til det. Og for oss, så er det å se lyden og uttrykket av en ny generasjon i denne regjeringen en inspirasjon i oppgaven vi går løs på. Dette har vært et spesielt tiår for Arbeiderpartiet, og når disse flotte unge politikerne, Jan Christian og Tonje – og flere i statssekretærkorpset - har med den bakgrunnen, så opplever jeg at vi har kommet et viktig steg videre. Og det er jeg veldig stolt av.

PBL-direktør Anne Lindboe hilsen den nye statsråden velkommen, og forteller at hun hadde et møte med politikeren tidligere i år.

– Jeg synes det er et spennende valg. Hun er en politiker vi kjenner litt til fra tidligere, og har et godt inntrykk av - og kommer til å bli et friskt pust i regjeringen, sier Lindboe.

Som statssekretærer får Brenna med seg partikollegene Kristina Torbergsen (34) fra Skjervøy og Halvard Hølleland (36), som kommer fra rollen som stabssjef for byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Powered by Labrador CMS