Therese Thyness Fagerhaug og Bård Eirik Ruud ledet forhandlingene i Unio Oslo kommune. Over et døgn på overtid kom partene til enighet.
Foto: Unio
Enighet i Oslo - ingen streik
Det blir ingen streik i Oslo kommune etter at partene i meklingen kom til enighet over et døgn på overtid.
Heller ikke lærerne i Oslo går ut i streik ettersom alle fagforbund er blitt enige, ifølge NTB.
– Helheten gjør at vi ikke går til streik, sier forhandlingsleder Therese Thyness Fagerhaug i Unio Oslo kommune i en pressemelding.
Før forhandlingene prioriterte Unio en høyere ramme enn 3,7 prosent som frontfaget anslo, og et høyt generelt tillegg. I meklerens forslag til løsning i Oslo er rammen 3,84 prosent. Og alle får et generelt tillegg på 3,71 prosent på lønnstabellen, minimum 18.800 kroner, med virkning fra 1.mai.
– Det er viktig for oss at oppgjøret ble bedre enn det som er avtalt i frontfaget. Det ble et akseptabelt lønnsmessig resultat for utdanningsgruppene. Dette gjelder ikke minst for lærerne, sier Thyness Fagerhaug.
Rammen for oppgjøret er den samme som Unio, med unntak av Utdanningsforbundet, godtok i kommunesektoren (KS) og i staten. Men innretningen på oppgjøret i Oslo treffer Unios medlemmer bedre. I tillegg er det lavere lønnsoverheng i Oslo, noe som gjør at det er mer penger til fordeling, ifølge Unio.
Tirsdag, 13 timer på overtid, ble resultatet av meklingen i kommunesektoren at KS og de fire forhandlingssammenslutningene anbefalte forslaget fra Riksmekleren med en ramme på 3,84 prosent. Utdanningsforbundet stemte blankt, Skolenes Landsforbund og Lektorlaget stemte imot forslaget.
– Dette har vært en ekstremt krevende mekling, med høye og svært ulike krav fra arbeidstakerorganisasjonene. Vi mener partene i fellesskap har klart å ivareta viktige krav fra alle partene, og har blant annet fått på plass både økte tillegg for kvelds- og helgearbeid, og ekstra kronetillegg for noen stillingsgrupper med lang utdanning, hovedsakelig lærere. Jeg er svært fornøyd med at konstruktiv mekling har ført til en løsning som er anbefalt av alle, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.
Avtalen med en ramme på 3,84 prosent vil gi alle ansatte et sentralt tillegg på mellom 12.000 og 16.800 kroner, avhengig av utdanningsnivå og ansiennitet.
Samtidig er UNIO delt og Utdanningsforbundet sier nei.
– Lærerne kommer dårlig ut, jeg minner om at vi var lønnstapere i fjor. Det sørget KS for. Nå legger de igjen opp til et opplegg som kommer til å sørge for at lærerne får dårligere lønnsutvikling, sier forhandlingsleder i Unio kommune og leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, til NRK.
Dermed kan det bli lærerstreik om 14 dager.