DEBATT

Thea Myklebust-Hansen mener foreldre med god samvittighet kan sende med barna yoghurt i barnehagen.
Thea Myklebust-Hansen mener foreldre med god samvittighet kan sende med barna yoghurt i barnehagen.

– La barna få nyte yoghurten sin i fred

Dessverre finnes det barnehager som forbyr yoghurt i matpakken, mye på grunn av misforståelser rundt sukker i barns kosthold. Det er på høy tid å slutte å gjøre helt vanlig mat til noe komplisert og vanskelig, skriver kronikkforfatteren.

Publisert

Stadig vekk får vi i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) henvendelser fra forvirrede foreldre som har fått beskjed om at barnehage eller skole nekter barna å ha med yoghurt i matpakken.

Hva er galt med yoghurt, liksom? Sukker, argumenterer barnehagen.

Det stemmer imidlertid ikke at yoghurt er en sukkerbombe for barn.

Yoghurt bidrar med lite sukker i barns kosthold

La oss ta det først: Ja, yoghurt inneholder sukker. Den inneholder naturlig sukker i form av melkesukker, og noen er også tilsatt litt sukker for å gi ekstra søtsmak.

Undersøkelser viser at det er for mye tilsatt sukker som er problemet i barns kosthold, og det er dette sukkeret helsemyndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av. Tilsatt sukker bidrar nemlig ikke med stort annet enn ekstra energi. Kostholdsundersøkelsen Ungkost viser imidlertid at blant 4-åringer er det sukkerholdig brus, saft, godteri og kaker som står for den største andelen av tilsatt sukker i barns kosthold, med hele 70 prosent. Yoghurt bidrar til sammenligning med 11 prosent.

FAKTA: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Fra melk.no:

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et av flere opplysningskontor i landbruket, og har som oppgave å bidra til å fremme forbruket av norsk melk og norske meieriprodukter på vegne av den norske melkebonden.

Dette gjør vi gjennom å bidra med merkenøytral informasjon, råd og inspirasjon om melk og meieriprodukter. Ved å være merkenøytrale fokuserer vi ikke på enkeltmerker, men på varekategorier.

Melk.no er opptatt av å ha oppdatert faglig innsikt, og hos oss jobber fagpersoner med høy kompetanse innen mat- og meieriteknologi, ernæring og matlaging.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter er finansiert via en omsetningsavgift som betales av melkebøndene i Norge. Omsetningsavgiften forvaltes av Omsetningsrådet og administreres av Landbruksdirektoratet. 

Melk.no er et aksjeselskap, og er eid av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden.

Det er heller ikke alle yoghurter som er tilsatt sukker, og sukkerinnholdet har i tillegg blitt kraftig redusert de siste 10 årene. Produsentene har jobbet bevisst med å redusere sukkeret litt etter litt. I Retningslinjer for mat og måltid i barnehagen, utgitt av Helsedirektoratet, trekkes yoghurt frem som en næringsrik matvare. Retningslinjen anbefaler barnehager å velge naturell yoghurt eller yoghurt med lite tilsatt sukker; inntil 4% tilsatt sukker. Barneyoghurt inneholder som regel 2-4%.

Barnehagene bør lytte til helsemyndighetenes råd.

Yoghurt er kilde til jod og kalsium

Det er mange gode grunner til at yoghurten er fin følgesvenn sammen med annen vanlig mat i matpakken til minsten.

Yoghurt er for eksempel kilde til både proteiner, kalsium, vitamin B12 og jod. Helsedirektoratet anbefaler i sine offisielle kostråd et daglig inntak av tre magre meieriprodukter, blant annet fordi dette er særlig gode kilder til kalsium og jod. Mange nordmenn får ikke i seg nok jod.

Serverer du yoghurten til de minste med litt korn eller oppkuttet frukt og bær, gir du barnet viktig påfyll i en aktiv hverdag der kroppen stadig utvikles og er i vekst. For selv om både meieriprodukter, frukt og bær inneholder naturlig sukker, finner vi også viktige byggeklosser i disse matvarene. Det kan hverken brus, godteri eller kjeks skilte med.

Det er ikke lett for foreldre i dag å vite hvordan man skal navigere i tåken av kostholdsråd som vi bombarderes av daglig.  Det blir derfor feilslått fokus når næringsrike matvarer forbys fra barnas kosthold, selv om jeg er sikker på at alle egentlig vil det aller beste for barna.

Så, foreldre og barnehager: senk skuldrene, yoghurt er faktisk helt innafor.

Powered by Labrador CMS