Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg under dagens pressekonferanse.
Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg under dagens pressekonferanse.

Ropstad om foreldrebetaling: – Kan ikke kreve betaling

Barne- og familieministeren slår fast at kommuner ikke kan kreve foreldrebetaling fra SFO og barnehager. Kunnskapsdepartementet er klar over problemstillingen.

Publisert

 – Når barnehager og SFO stenger, kan kommunene heller ikke kreve betaling fra brukerne. Det kan gi lavere inntekt i en periode, samtidig som utgiftene jo vil bestå. Derfor har regjeringen besluttet at vi skal øke skjønnsrammen til kommunene med 250 millioner kroner i 2020 som et første steg.

Det sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i forbindelse med en pressekonferanse fredag.

Under pressekonferansen presenterte statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad regjeringens tiltak for å motvirke de økonomiske utfordringene som korona-pandemien skaper.

Statsminister Solberg benyttet muligheten til å takke alle som står på dag og natt for å holde hjulene i gang.

– Dere som er førstelinjen vår ute i kommunene, i helsetjenesten, i barnehager, skoler, renholdspersonell og alle andre som nå gjør en ekstraordinær innsats for samfunnet – for Norge, sa Solberg.

Saken fortsetter etter videoen:

 

Må komme på banen

Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe, er klar på at Kunnskapsdepartementet nå må komme på banen:

– Vår umiddelbare reaksjon er at vi er glade for at Ropstad sier at foreldrene skal slippe å betale. Men vi trenger en rask avklaring på hvordan finansieringen av den manglende foreldrebetalingen skal skje i praksis, sier hun, og fortsetter:

– Hvordan skal Kunnskapsdepartementet sikre finansieringen av alle landets barnehager?

Jobber med saken

Fredag morgen stilte barnehage.no Kunnskapsdepartementet følgende spørsmål:

«Hva skjer med foreldrebetalingen, skal foreldre fortsette å betale for barnehageplass selv om barnehagen er stengt?»

«Hva skjer med tilskuddene som private barnehager mottar fra kommunene, skal barnehagene fortsatt få tilskudd som om ingenting har skjedd, eller vil det være opp til hver enkelt kommune å foreta en avkortning?»

 Etter Ropstads uttalelse, fulgte vi opp med spørsmålet:

«Hvordan mener kunnskapsdepartementet at private barnehager skal forholde seg til foreldrebetaling? Kan departementet avklare hvordan finansieringen av den manglende foreldrebetalingen vil skje i praksis.»

Ekspedisjonssjef Kjersti Flåten i Kunnskapsdepartementet svarer følgende på epost:

– Vi er klar over problemstillingen og arbeider med saken. Hva som blir det endelige resultatet må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt.

Powered by Labrador CMS