Nesten sju av ti barnehager har økte kostnader etter åpning – bare én av ti får tilført ekstra ressurser

Et flertall av de private barnehagene har ekstrakostnader knyttet til tiltakene i myndighetenes smittevernveieleder. Imidlertid er det kun et fåtall som får tilført ekstra ressurser fra kommunene.

Publisert

Det er resultatet i en undersøkelse som PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har utført blant sine medlemsbarnehager.

 Styrket renhold, overtidsbetaling, vikarkostnader, smitteverntiltak og andre hygienetiltak er noen av de ekstraordinære kostnadene barnehagene som har svart på undersøkelsen må betale for.

Made with Flourish

Det er 861 av PBLs drøyt 1.900 medlemsbarnehager som har svart på medlemsundersøkelsen.

I samme undersøkelse svarer én av ti at deres kommune dekker noen av de ekstraordinære kostnadene i private barnehagen.

Made with Flourish

  

– Mangelen på finansiering av ekstraordinære kostnader setter barnehagene i en veldig alvorlig situasjon. De strekker seg langt for å gi alle familier et så godt tilbud som mulig. Men hvis strikken tøyes for langt, vil den på et tidspunkt ryke. Før eller senere vil barnehager måtte stenge, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL i en pressemelding.

LES OGSÅ: Asker kommune finansierer ekstra bemanning – også for private barnehager

Nå er også spørsmålet løftet til Stortinget. Her har Roy Steffensen (FrP) stilt følgende spørsmål til statsråd Guri Melby:

«Barnehagene har fått økte utgifter fordi de følger smittevernveilederen. På NRK Nyhetsmorgen 05.05 kan vi høre at 7 av 10 private barnehager oppgir at de ikke får støtte til de ekstraordinære økte utgiftene fra kommunen.
Vil statsråden iverksette tiltak som sikrer videre, forsvarlig drift av de private barnehagene?»

– Dette er uholdbart, og Frp krever umiddelbare tiltak fra regjeringen, sier Steffensen til NTB.

– Koronakrisen har gått hardt utover barnehagenes drift, med økte utgifter til både renhold, vikarer, overtid og smitteverntiltak.

Powered by Labrador CMS