– Denne franske studien bekrefter at det under den første smittebølgen våren 2020 var begrenset smitte i barnehager, og at de fleste barn ble smittet hjemme, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Franske forskere: Barn og voksne smittes i liten grad i barnehagen

Franske forskere har sett nærmere på koronasmitte i barnehagene. Her er hva de fant.

Publisert Sist oppdatert

Det var Dagbladet som først omtalte forskningen, som er publisert i anerkjente The Lancet Child & Adolescent Health.

Mellom 4. juni og 3. juli så forskerne nærmere på 327 barn i alderen fem måneder til fire år. Dette var barn fra 22 barnehager som hadde et barnehagetilbud under den nasjonale nedstigningen av Frankrike mellom 15. mars og 9. mai. I tillegg var 197 barnehageansatte som hadde jobbet under nedstigningen inkludert.

Forskerne hadde også en kontrollgruppe bestående av 164 personer. Dette var sykehusansatte som ikke hadde jobbet nært koronasmittede pasienter eller barn.

Funn

Forskerne fant at 3,7 prosent av barna og 6,8 prosent av barnehageansatte hadde vært smittet av koronaviruset. I kontrollgruppen med sykehusansatte var 5,5 prosent rammet.

I analysen skriver forskerne at det er mer sannsynlig at barn som har vært smittet av koronaviruset har vært utsatt for smitte av en voksen hjemme. Forskerne viser også til at de ikke har funnet noen bevis for at koronaviruset har smittet i barnehagene, og at også de barnehageansatte som hadde hatt en koronainfeksjon sannsynligvis hadde blitt smittet av en nærkontakt hjemme.

Kohorter

Forskerne er klar på at barna i studien var regnet for å være usatt for større risiko for å bli smittet. Årsaken var at de kom fra hjem hvor foreldrene hadde større sannsynlighet for å bli smittet av viruset som følge av at de hadde yrker som var regnet som samfunnskritiske.

Samtidig pekte forskerne på at barna hadde begrenset omgangskrets, til tross for at de var i barnehagen. Årsaken til dette var kohortinndeling med seks til åtte barn per kohort med faste voksne. De ansatte måtte også desinfisere overflater, bruke maske, og holde forskriftsmessig avstand. Foreldre ble også opplært i hvilke symptomer som ville føre til at barna ble nektet adgang i barnehagen. Foreldre fikk heller ikke komme inn i barnehagen. Alt dette er tiltak som kan bidra til å begrense spredningen.

– Det var ikke enkelt å følge disse retningslinjene, men våre resultater viser at tiltakene var effektiv for denne populasjonen, heter det i rapporten.

Ikke overasket

Ifølge Dagbladet er ikke Helsedirektoratet så overrasket over funnene i studien.

– Denne franske studien bekrefter at det under den første smittebølgen våren 2020 var begrenset smitte i barnehager, og at de fleste barn ble smittet hjemme, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Han sier videre at det er grunn til å frykte at dette er i ferd med å endre seg fordi mer smittsomme virusvarianter nå sprer seg i Europa.

– Ikke minst ser det ut som smitterisikoen øker innendørs, der mange er samlet og luftutskiftingen er redusert, sier Nakstad til avisen.

Powered by Labrador CMS