Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) tror ikke det er noen vei utenom å stenge flere Oslo-barnehager neste uke.
Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) tror ikke det er noen vei utenom å stenge flere Oslo-barnehager neste uke.

VG: Vil trolig stenge flere Oslo-barnehager neste uke

Kommunaldirektør oppfordrer bydelene i Oslo om å vurdere om de har barnehager som bør stenges. Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV) tror ikke det er noen vei utenom.

Publisert

Krisepreget lav bemanning og høyt smittenivå gjør at Oslo kommune trolig stenger flere barnehager i kommende uke. Det sier oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen i en sak i VG.

Torsdag sendte kommunaldirektør Erik Blom-Dahl i byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap et brev til bydelene om den prekære barnehage-situasjonen i kommunen:

«Høyt korona-relatert fravær, høye krav til smittevern, mangel på vikarer og stor pågang fra foreldre om mest mulig tid i barnehagen gjør at driftssituasjonen i mange barnehager nå er meget krevende. Omfattende bruk av vikarer medfører økt risiko for smitte og kan gå ut over barns trygghet og sikkerhet. Flere bydeler har meldt om en arbeidssituasjon for de ansatte som nærmer seg det uforsvarlige,» skriver Blom-Dahl i notatet, ifølge avisen.

Oslo kommune er nå på høyeste risikonivå 5, og det er utbredt smitte blant barn i barnehagealder, ifølge kommunaldirektøren. Han oppfordrer bydelene i Oslo om å vurdere om de har barnehager som bør stenges.

«For å sikre smittevernforsvarlig drift, bedre kontroll og forutsigbarhet bes bydelene om å kontinuerlig vurdere om de har barnehager som bør stenges.»

Han understreker også at fordi smittevernveilederne ikke er oppdatert etter at situasjonen med mutert virus oppsto, bør smittevernveilederne i barnehager som holdes åpne, praktiseres strengt.

Kunnskaps- og integreringsdepartementet har varslet at ny smittevernveileder for barnehagene vil foreligge først til uken, står det videre i saken.

Ingen vei utenom

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV) tror ikke det er noen vei utenom stenging av noen barnehager fra kommende uke.

– Smittespredningen fra det engelske muterte viruset har gjort det så tøft å jobbe i mange barnehager, at det vil føre til at flere barnehager mest sannsynlig må stenge til uken, sier Thorkildsen til VG fredag morgen.

Hun beskriver smitte- og bemanningssituasjonen som så belastende, at sykefravær og vikarmangel gjør det uforsvarlig å holde noen barnehager åpne.

– Spesielt tøff er situasjonen i noen av bydelene i Groruddalen. Men også barnehager i andre bydeler sliter blytungt med å holde driften forsvarlig.

– Husk, det muterte viruset har skapt en helt ny smittesituasjon for ansatte i barnehagene. Før var det liten risiko knyttet til de minste barna. Nå er det større smittefare forbundet med nærhet, kontakt, bleieskift og påkledning. Vi har et ansvar som arbeidsgiver for det lojale og slitne ansatte i barnehagene blir utsatt for, sier Thorkildsen til VG.

På spørsmål om hvor mange barnehager det kan være snakk om, svarer hun:

– Det har jeg ikke oversikt over nå, og det kan dessuten endre seg raskt. Men vi kommer uansett til å legge vekt på å ha tilbud for de barna som trenger det aller mest, såkalte sårbare barn og for barn av foreldre med samfunnskritiske yrker.

Vil vaksinere barnehageansatte

Thorkildsen oppfordrer Folkehelseinstituttet og helsemyndighetene nasjonalt om å la ansatte i barnehager sammen med andre som jobber tett på barn, som barneskoleansatte og barnevernstjenesten om å bli vaksinert så snart som råd.

– Jeg skjønner at de er fortvilte. De skal ikke bruke munnbind, de skal ikke vaksineres før andre, er beskjeden de får. Samtidig har det muterte viruset gjort det mer risikabelt å gå på jobb, en jobb vi forventer at de skal klare. Jeg mener tiden nå er inne for å sikre de som jobber tettest på barna blir prioritert i vaksinekøen. Den nye smitten har endret hele grunnlaget for prioritering, sier byråden til VG.

Powered by Labrador CMS