Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo tidligere i vinter.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo tidligere i vinter.

Stenger Oslo-barnehagene i påskeuka

Byrådsleder Raymon Johansen (Ap) i Oslo kommer med de strengeste smitteverntiltakene siden pandemien startet. Det vil også påvirke de yngste.

Publisert

- Forrige uke ble 1960 Oslo-folk registrert smittet av coronaviruset. Vi har aldri vært i nærheten av å registrere et så høyt smittenivå som vi har gjort den siste uka. Antallet som tester seg er høyere enn noen sinne, sa Johansen da han møtte pressen mandag ettermiddag.

Antall innleggelser på sykehusene øker kraftig, og det begynner å bli press på Oslo kommunes kapasitet til å teste og spore smitte.

Vi er inne i en tredje smittebølge. De muterte variantene av koronaviruset sprer seg raskt i Oslo, og tiltakene vi har brukt til å slå ned smitten tidligere, er ikke nok til å slå ned de nye virusvariantene. Den eneste måten å stoppe viruset på er å stoppe mest mulig av den fysiske kontakten mellom byens innbyggere. Vi håper at dette vil snu smitteutviklingen, sier byrådslederen i en pressemelding.

Gjennom helgen og i dag har det vært spekulert i at både skoler og barnehager ville måtte stenge. Nå er fasiten her: Barnehagene stenges i påskeuken.

De nye tiltakene, som er de mest inngripende tiltakene Oslo har hatt hittil i pandemien, er besluttet på bakgrunn av helsemyndighetenes råd. Følgende tiltak vil gjelde i hovedstaden fra onsdag 17. mars:

· Forbud mot mer enn to besøkende i private hjem.

· Heldigital undervisning for ungdomsskolen og videregående skole i hele Oslo.

· Heldigital undervisning for 5.–7. trinn for alle skoler i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand. Det kan bli aktuelt å innføre heldigital undervisning for denne aldersgruppen på andre skoler eller i andre bydeler dersom smittesituasjonen lokalt tilsier det.

· Alle barnehager og aktivitetsskoler stenges i påskeuken.

Sårbare grupper og barn med foreldre med samfunnskritiske funksjoner skal få et tilpasset tilbud med fysisk tilstedeværelse før påske. Barn med foreldre med samfunnskritiske funksjoner skal få et tilpasset tilbud med fysisk tilstedeværelse også i påskeuken.

Barnehagene og skolene skal gjenåpnes på rødt nivå tirsdag 6. april.

Øvrige tiltak gjelder til 9. april. Det gjelder også de eksisterende tiltakene, det vil si:

· Rødt nivå i barnehager og barneskolen (1.–4. trinn i hele byen, samt 5.–7. trinn på skoler i bydeler som ikke har heldigital undervisning)

· Stengte innendørs fritidsaktiviteter for barn og unge.

· Stengte serveringssteder (med unntak av take-away) og skjenkeforbud

· Stengte butikker (med noen unntak, bl.a. dagligvarebutikker og apotek)

· Stengte treningssentre, teatre og kinoer

· Forbud mot arrangementer (med noen unntak, blant annet begravelser)

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalte i helgen at det nå haster med å få kontroll over smitten i yngre aldersgrupper i Oslo-regionen.

- Vi har et problem med å stoppe smittespredningen i yngre aldersgrupper, både i Oslo og i nabokommunene, sa Nakstad til NTB.

- Smittetallene er nå så høye at det begynner å bli problematisk å få testet, analysert prøver og smittesporet i de bydelene og nabokommunene hvor smitten er høyest, advarte han.

Powered by Labrador CMS