Brønnøy står midt i et smitteutbrudd, og stenger skoler og barnehager ut uka.
Brønnøy står midt i et smitteutbrudd, og stenger skoler og barnehager ut uka.

Stenger alle skolene og barnehagene i kommunen

Brønnøy kommune i Nordland står midt i et smitteutbrudd. Nå stenger samfunnet ned ut uka.

Publisert Sist oppdatert

Det betyr blant annet at samtlige barnehager og skoler er stengt i dag og de neste dagene fram mot helga.

Det ble bestemt etter møte med statsforvalteren tirsdag denne uken på grunn av smittetrykket som er i Brønnøy. Nytt kommunestyre innkalles søndag 25. april for ny vurdering av situasjonen, står det i en sak på NRK.

Brønnøy kommune har vært nedstengt etter tiltaksnivå A siden 12. april. Barnehagene i kommunen var også stengt fra 14. til 16. april, men åpnet igjen på gult nivå mandag denne uken.

Men i går kom altså meldingen om at alle skoler og barnehager stenges ut denne uken. Kommunestyret skal ta en ny vurdering på situasjonen søndag 25. april.

– Frykten pga. høy smitte i befolkningen er blant foreldre, ansatte og barn så alvorlig at det i denne sammenhengen må gå foran ønsket om å holde skolene åpen de siste tre dagene av uke 16, heter det blant annet i en pressemelding fra kommunen.

Stenging skal begrenses

Da kunnskapsminister Guri Melby orienterte om smitteverntiltakene under sist pressekonferanse fra statsministerens kontor, 13. april, understreket hun blant annet at fysisk stenging av barnehager og skoler skal begrenses, og at rødt tiltaksnivå bør velges fremfor stenging.

– Kortvarig stenging kan eventuelt benyttes for å stanse pågående spredning. Det kan være nødvendig for å få oversikt i en periode med mye smitte som kan relateres til skoler og barnehager, sa Melby, og fortsatte:

– Vi får stadig økt kunnskap om konsekvensene av stengte barnehager og skoler, og da særlig for barn og unge som var utsatt fra før. Vi har under hele pandemien prioritert barn og unge først. Vi må fortsette å gjøre det vi kan for at tiltaksbyrden skal være så lav som mulig for barn og unge. Det er svært viktig at smitteverntiltakene blir fulgt. Her vet jeg at alle ansatte har gjort en formidabel innsats.

Hensyn til sårbare barn

I en sak i Brønnøysunds Avis om diskusjonen i kommunestyret forut for vedtaket, snakker oppvekstsjef Terje Heggheim blant annet om forskning på området med sårbare barn i koronakrisen, og at statistikken der viser at man antakelig har rundt 150 voldsutsatte barn i Brønnøy - og at cirka 30 av disse opplevde dette for første gang under nedstengingen i fjor vår. Han understreket at det kunne være konsekvenser også av å stenge ned.

Arbeiderpartiets Gjøran Engen uttalte til dette at han ikke betvilte tallene Heggheim viste til, men sier han hadde en annen oppfatning av konsekvensene av nedstenging.

– Jeg velger å lytte til tillitsvalgte ved skolene som forteller meg at de sårbare barna har det best hvis vi stenger ned. Rødt nivå gir press på ressurser og det blir vanskeligere å følge opp disse barna. Jeg forstår ikke argumentasjonen fra sentralt hold om at det skal være bedre med rødt nivå. Jeg mener vi stenger skolene i Brønnøy, inklusive videregående, ut uka. Det er en helt vanvittig situasjon vi står i nå som arbeidsgivere. Vi har lærere og ansatte i barnehager som med denne mutanten utsettes for fare gjennom å skulle undervise og ta seg av unger i barnehage/skole. Vi vet at det er helt umulig å holde regler om 1 eller 2 meter avstand og at det er uvisst hvor godt munnbind fungerer. Dette er også et argument for at vi inntil videre stenger skolene, mente Engen, ifølge avisa.

Rune Brennvik (R), som jobber i barnehage, ville også stenge barnehager og skoler ut uka.

– Det er ikke artig å se at det er stor skepsis blant bemanningen. Å forklare en treåring at man må holde avstand er umulig. Får vi smitteutbrudd i en barnehage på vår størrelse kan det få store konsekvenser. Ungene har foreldre hjemme og får besøk av besteforeldre. Vi har forsøkt å småstenge samfunnet, det fungerer ikke. Full støtte til de som har foreslått at vi kjører harde grep, sa Brennvik.

Powered by Labrador CMS