Barnehagebarn i Holmestrand og Færder kommuner har fått påvist koronasmitte.
Barnehagebarn i Holmestrand og Færder kommuner har fått påvist koronasmitte.

Mistanke om smitte - barnehage stengt

Ansatte og barn i Ulvøya barnehage har vært i nærkontakt med Covid-19 smitte. Nå er barnehagen stengt.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding mandag ettermiddag opplyser Bydel Nordstrand i Oslo at det er bekreftet at ansatte og barn i Ulvøya barnehage har vært i nærkontakt med Covid-19 smitte, skriver Nordstrands Blad.

De berørte er ivaretatt av bydelsoverlegen og bydelens smittevernteam.

– Alle berørte er informert om informasjonen og satt i karantene av bydelsoverlegen. Smittevernteamet følger situasjonen tett og har igangsatt smitteoppsporing med oppfølging av alle nærkontakter. På grunn av ilagt karantene er barnehagen stengt inntil smittesituasjonen er avklart, står det i pressemeldingen.

Rammer flere barnehager

Lørdag meldte Alver kommune om at en person har fått påvist koronaviruset.

Personen som er smitta er ansatt i Leiknes FUS barnehage, ifølge Avisa Nordhordland.

– Den barnehagetilsette har gjort alt rett. Den tilsette har fått lette symptom, og gått for å la seg teste. Smittesporinga er i gang, og koronasenteret følgjer opp nærkontaktar til den som har testa positivt. Smittevegen er førebels ukjent, sier Kjetil Lorentsen, fungerende kommuneoverlege i Alver, til avisen.

Daglig leder i barnehagen, Marit Urdal Hauge, sier til avisen at barnehagen følger rettlederen for smittevern. De foresatte har blitt informert om situasjonen, og barnehagen følger opp med tiltak. 

Mandag opplyste Vestby kommune i Follo om tre nye tilfeller av koronasmitte, alle i samme familie.   

– En av de smittede er elev på Vestby videregående skole, og en går i Østbydammen barnehage. De smittede er satt i isolasjon, opplyser rådmann Sjur Authen til Akershus Amtstidende.

Det bringer det totale antall smittede opp i 40 i Vestby kommune.

Alle barn og ansatte i kohorten til det smittede barnet ble satt i karantene. Barnehagen er åpen for vanlig drift for de barna som ikke har vært i samme kohort som det smittede barnet, står det videre i artikkelen. Der kommer det også fram at en avdeling ved Siggerud barnehage i Nordre Follo er satt i karantene. En ansatt i barnehagen skal ha testet positivt på covid-19. Det skriver ØB mandag denne uken.

– Den smittede personen har vært på jobb i barnehagen til og med onsdag denne uken. 14 ansatte og 14 barn er i karantene. Alle disse er informert. Barnehagen vil være åpen kommende uke, uttaler områdeleder Anne Holsæter Nordbye i en pressemelding.

Utbrudd i Lofoten

Før helga ble det registrert fem nye covid-19-tilfeller på Vestvågøy. Dermed ble tre skoler og en barnehage stengt - og nær fire tusen innbyggere bedt om å gå i karantene. Fredag ettermiddag kom beskjeden om at Arken barnehage har identifisert en kohort med tilhørende ansatte som må være i karantene inntil videre.

I løpet av helga ble det oppdaget i alt åtte nye smittetilfeller i Lofoten. 

Fredag var Vest-Lofoten videregående skole, Ballstad skole, Leknes skole og Arken barnehage stengt for å være føre far og i forkant på å begrense smitte. Mandag var barnehagen åpen igjen. 

Ifølge NRK betyr det at nær fire tusen innbyggere ble bedt om å gå i selvpålagt karantene. 

Vestvågøy kommune er Lofotens mest folkerike kommune med sine 11.433 innbyggere.

I Voss kommune ble det registrert fire nye smittede i forrige uke - og 18 barn i en barnehage måtte i karantene, ifølge Bergens Tidende

Én av de tre nye smittede har tilknytning til Tueteigen barnehage i Granvin.

Kommuneoverlege Eystein J. Hauge sier til BT at det er det smittede barnet som har tilknytning til barnehagen. Her er nå 18 barn og 5 ansatte satt i karantene. 

– Disse blir nå fulgt opp og vil bli testet, skriver kommuneoverlegen i pressemeldingen. Alle de 18 barna og de 5 barnehageansatte tilhører samme kohort i barnehagen. Resten av barnehagen vil derfor holde åpent som vanlig. 

– Dette demonstrerer verdien av å ha kohorter i barnehagen, sier Hauge.

Torsdag i forrige uke ble det også klart at en barnehageansatt i Brekke i Gulen har vært i kontakt med koronasmittede i Masfjorden. Nå er flere kollegaer satt i ti dagers karantene, skriver Firda.

Flere barnehagebarn smittet

I forrige uke ble det også kjent at et barn ved Gullhaug barnehage i Holmestrand har testet positivt på Covid-19. Samtidig har Færder kommune fått sitt første bekreftede tilfelle av smitte hos barnehagebarn.

– Det er påvist smitte hos ett barn på småbarnsavdelingen i Gullhaug barnehage, bekreftet kommunalsjef Robert Rognli i Holmestrand kommune til avisen Jarlsberg.

Arbeidet med å spore smitten er i full gang i samarbeid med kommuneoverlege Ole Johan Bakke. Nå må 18 barn og åtte ansatte i karantene. 

– Barnehagen er delt i kohorter og i samråd med kommuneoverlege Bakke, blir barna i de to småbarnsavdelingene, og de ansatte ved avdelingene, satt i karantene, sier Rognli til avisen.

Han sier at de har god oversikt over situasjonen, og at de andre to avdelingene ved barnehagen, kan drive videre.

Ordfører Elin Gran Weggesrud skryter av fagfolkene som håndterer situasjonen, og uttrykker håp om at barnet ikke skal bli alvorlig syk.

– Det at vi slipper å stenge hele barnehagen, viser at vi har dyktige ansatte som tar smittevernet på alvor i hverdagen. Det er viktig å holde hodet kaldt i denne situasjonen, sier hun til avisen Jarlsberg.

Ledelsen i kommunen setter ikke krisestab nå, men de følger situasjonen tett. Skulle situasjonen eskalere kan krisestab etableres på meget kort tid, var meldingen i forrige uke. 

– Dette er en vurdering vi tar fortløpende, sier ordføreren.

Færder kommune fikk i forrige uke sitt første bekreftede tilfelle av smitte hos barnehagebarn. Det opplyser kommuneoverlege Elin Jakobsen til Tønsbergs Blad onsdag morgen.

Et barn i Teiehøyden barnehage er smittet. 

To kohorter i barnehagen er satt i karantene som følge av situasjonen. Det vil si 36 barn og ni voksne. De ni voksne er alle ansatte ved barnehagen.

Totalt er det tilfelle nummer 28 totalt i kommunen. Teiehøyden barnehage er en kommunal barnehage for barn i alderen fra 1 til 5 år. Barnehagen har ni avdelinger, hvorav en er uteavdeling. Det er totalt plass til 120 barn, skriver Tønsbergs blad.

 

Smittet barn i Eidsvoll-barnehage

Mandag i forrige uke ble det påvist koronasmitte hos et barn ved Læringsverkstedet Dal barnehage. 

– Alle barn og ansatte som er nærkontakter med den smittede er kontaktet og satt i karantene.

Det opplyser kommuneoverlege Carl Magnus Jensen i Eidsvoll på kommunen sine nettsider.

– Det har vært god dialog med alle berørte parter og Folkehelseinstituttet. Dersom det avdekkes nye smittede i barnehagen vil vi oppdatere informasjonen, opplyser kommuneoverlegen.

Til Romerikes Blad sier Trude Sydtangen, som er daglig leder i Læringsverkstedet, at det er barn i samme kohort og barn i en samarbeidskohort som er satt i karantene.

Av daglig leder i barnehagen får avisa opplyst at dette gjelder 20 barn og seks ansatte.

– Barnehagen vil være åpen for dem som ikke er i nevnt kohort og samarbeidskohort. Vi har en kontinuerlig god dialog med kommuneoverlegen og har et godt samarbeid. Slik det ser ut nå gjør vi ikke noe mer, ettersom det er snakk om ett smittetilfelle og rutinene er iverksatt, sier Trude Sydtangen til Romerikes Blad.

Flere korona-smittet - holder stengt denne uken

Lørdag 15. august bekreftet bydelsdirektør Morten Sanden ett tilfelle av koronasmitte ved Maridalsveien barnehage på Sagene i Oslo, ifølge VG. 

– Vi får fortløpende prøvesvar og jobber med å kartlegge eventuelle ytterligere tilfeller, sa bydelsdirektøren til Aftenposten.

26 barn og 14 ansatte ble definert som nærkontakter og ble satt i karantene. Barnehagen holdt stengt den påfølgende uken.

Onsdagen etter meldte NRK at ytterligere fire ansatte i Maridalsveien barnehage fikk påvist smitte av covid-19. Totalt var da seks påvist smittet, fem ansatte og ett barn. Barnehagen vil foreløpig holde stengt til og med mandag 24. august, opplyste bydelsdirektør Morten Sanden.

– Vi kan ikke utelukke flere eksempler på at enkelte klasser eller skoler lokalt må i karantene på grunn av koronasmitte, sier assisterende fungerende helsedirektør Espen Nakstad ifølge P4.

I tillegg til barnehagen på Sagene i Oslo, måtte et andreklassetrinn holde seg hjemme på grunn av smitteutbrudd.

– Dette må vi være forberedt på utover høsten, sier Nakstad.

Mandag kom beskjeden om at én avdeling ved Lohøgda barnehage i Oslo stenges etter at en person har testet positivt for korona. Barn og ansatte på den aktuelle avdelingen er satt i karantene, skriver Akers Avis Groruddalen.

Holder stengt en dag

I Kongsvinger var Langeland barnehage stengt mandag 17. august i forbindelse med sporing av koronasmitte, ifølge Glåmdalen.

Kommunelege Camilla Smedtorp forteller til avisa at dette gjøres i forbindelse med at det ble registrert et nytt smittetilfelle i Kongsvinger lørdag.

– Det er føre-var-prinsippet, sier hun.

Det påpekes at det ikke er bekreftet smitte i barnehagen og at man ikke mistenker at barn er smittet.

Søndag 16. august har fem barn, som tilsynelatende er friske og uten symptomer, testet positivt på koronaviruset i Lindesnes kommune. Alle de smittede er i familie med tidligere smittetilfeller denne uken, skriver Lindesnes kommune på Facebook, ifølge Aftenposten.

Det var ved midnatt natt til mandag 17. august registrert 10.005 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er en økning på 40 nye siste døgn, skriver NTB.

Barnehageansatt testet negativt

En barnehageansatt i Stavanger fikk påvist covid-19 fredag 14. august, men testet negativt på andre test. Vedkommende testet positivt på en antistofftest, melder Aftenbladet (krever innlogging). Personen har mest sannsynlig gjennomgått en infeksjon tidligere i vår.

I Indre Østfold, som stengte barnehagene samme uke, er disse nå åpne igjen. 

«Kommunelegen vil forløpende vurdere behov for tiltak ved skoler og barnehager og fatte vedtak om dette ved behov. Dette er med hjemmel i smittevernloven § 4-1 femte ledd.
Eksempler på mulige tiltak kan være rullering av enkeltdager med hjemmeskole gjennom Teams for enkelte trinn for å begrense antallet elever til stede til enhver tid, og stenging av enkeltskoler/enkelte barnehager ved lokal smitteoppblomstring i disse. Kommunelegen står fritt til å vurdere hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig og forholdsmessige», står det på kommunens hjemmesider.   

Syn på barn og smitte

Fredag 14. august publiserte Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider en sak som slår fast at nye studier om barns rolle i smittespredningen av covid-19 som har tilkommet de siste månedene, styrker kunnskapen om at barn har en mindre rolle i smittespredningen enn voksne.

– Det er mindre usikkerhet rundt barn og koronaviruset enn det var i april. Alle studier og rapporter viser at barn sjeldnere blir syke enn voksne, og svært sjelden blir alvorlig syke. I tillegg er det sjelden barn som bringer smitte inn i en situasjon, sier overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet i artikkelen. 

Hun støtter seg blant annet på en ny kunnskapsoppsummering fra den europeiske smittevernmyndigheten ECDC og en tilsvarende oppsummering fra Canada. 

Samtidig kan barn som blir syke smitte andre, slik at det fortsatt er viktig at barn med symptomer holdes hjemme fra barnehage og skole. Barn skal testes for covid-19 selv ved milde symptomer. Hos noen barn med symptomer er det påvist høyere virusmengde sammenlignet med voksne, men hvilken betydning dette har for smitte er ikke avklart.

– Smitte mellom barn har så langt også vist seg å være sjeldent. Hvis barn smitter andre, er det først og fremst innen samme husholdning, sier Greve-Isdahl. 

I artikkelen vises det også til en svensk undersøkelse der det kommer fram at pedagoger og lærere ikke hadde høyere risiko for å bli smittet med SARS-CoV-2 enn andre yrkesgrupper, selv om skolene der har vært åpne i hele utbruddsperioden og smitteverntiltakene i skolene har vært mindre omfattende enn i Norge.

Anbefaler ikke munnbind

Samme fredag publiserte Folkehelseinstituttet også en sak som slår fast at myndighetene ikke anbefaler bruk av munnbind på skoler. Dette gjelder både elever og ansatte i barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Det samme gjelder for barn og ansatte i barnehager.

FHI anbefaler ikke bruk av munnbind på barn. Barn kan ha vanskeligheter med å bruke munnbind riktig, og for små barn kan det være vanskelig å puste godt ved bruk av munnbind.

Ansatte i barnehager og skoler med høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19 bør ta dette opp med sin lege om de har behov for tilrettelegging på arbeidsplassen, står det videre.

Saken oppdateres jevnlig.

Powered by Labrador CMS