Spørsmålet om å prioritere barnehageansatte i vaksinekøen er blitt høyaktuelt etter at flere barnehager spesielt i Oslo lider av prekær mangel på personell på grunn av sykefravær og vikarmangel.
Spørsmålet om å prioritere barnehageansatte i vaksinekøen er blitt høyaktuelt etter at flere barnehager spesielt i Oslo lider av prekær mangel på personell på grunn av sykefravær og vikarmangel.

Klar melding til statsråden: Vil prioritere barnehageansatte i vaksinekøen

PBL og flere andre aktører vil prioritere barnehageansatte i vaksinekøen. Men Folkehelseinstituttet sier tvert nei.

Publisert

Spørsmålet om å prioritere barnehageansatte i vaksinekøen er blitt høyaktuelt etter at flere barnehager spesielt i Oslo lider av prekær mangel på personell på grunn av sykefravær og vikarmangel. I forrige uke sendte kommunaldirektør Erik Blom-Dahl i byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap et brev til bydelene der han oppfordret til å vurdere om de har barnehager som bør stenges.

Nå tar blant andre PBL til orde for å sette barnehageansatte lenger fram i vaksinekøen.

– Tidligere i pandemien har tallene fra FHI vist at barnehageansatte ikke har vært spesielt utsatt for smitte. Samtidig har det vært andre grupper i samfunnet som har vært særlig utsatt for alvorlig sykdom eller død ved smitte. I denne tredje bølgen er dette i ferd med å endre seg dramatisk. I Oslo, for eksempel, er det ingen yrkesgrupper som er mer utsatt for smitte enn barnehageansatte. Det må myndighetene ta konsekvensen av, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.

Ifølge en sak på Pbl.no ble det fredag sendt et brev til Kunnskapsdepartementet ved kunnskapsminister Guri Melby. Der står det blant annet:

I motsetning til andre arbeidstakere som er i én-ti-én-kontakt med andre mennesker, verken kan eller skal ansatte i barnehagene beskytte seg ved å holde en meters avstand eller bruke munnbind. Barn som trenger omsorg, skal ha det, uavhengig av om de kan være smittet eller ikke. (...)

Andre særlig utsatte grupper, for eksempel de aller eldste i samfunnet samt ansatte i helsevesenet, er allerede vaksinert. Det betyr at ansatte i barnehager, særlig i områder med høyt smittetrykk, kan prioriteres uten at dette på urimelig måte rammer andre utsatte grupper i samfunnet.

Flere mener det samme

PBL er ikke alene om å mene at dette er fornuftig:

Både byråd for oppvekst Inga Marte Thorkildsen og ordfører Marianne Borgen i Oslo mener mennesker som jobber tett på barn i smitteutsatte områder bør vaksineres så raskt som mulig.

Allerede tidligere i vinter ba Mona Fagerås (SV) helseministeren forklare hvorfor ansatte i skoler og barnehager ikke prioriteres i vaksinekøen, med bakgrunn i at flere representanter fra lokale lærerorganisasjoner rundt omkring i landet har tatt til orde for en slik prioritering.

I svaret sitt pekte helseminister Bent Høie på FHIs råd om prioritering av vaksine, og at strategien er dynamisk.

– Den kan endres blant annet ut fra smittesituasjonen og oppdatert kunnskap om vaksinenes egenskaper. I denne første fasen med lite tilgang til vaksiner er beboere i sykehjem, de aller eldste og visse grupper helsepersonell prioritert uavhengig av bosted, skriver han i svaret.

Også Utdanningsforbundet har tatt til orde for at det er på tide at ansatte i barnehager og skoler rykker litt lengre fram i vaksinekøen. – Vi er urolige for de ansattes arbeidsmiljø, sier Tormod Korpås, leder for sentralt lederråd i Utdanningsforbundet i en sak på forbundets nettsider.

Ikke mulig

Men i en sak i VG gir overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet lite håp om endring i vaksineprioriteringen til fordel for barnehageansatte.

– Det er dessverre ikke mulig nå. Vi får få doser per uke, og de må vi prioritere til de eldre og syke. Det går dessverre altfor sakte nå. Vi har ennå ikke kommet ordentlig i gang med gruppa med kreftpasienter, organtransplanterte og andre alvorlig syke, skriver Aavitsland i en e-post til VG.

Han påpeker at det verken er nok vaksiner tilgjengelig til å kunne prioritere barnehageansatte tidligere - eller at det er snakk om noen justering av vaksinestrategien.

Powered by Labrador CMS