– Det er for tidlig å svare på om det er aktuelt å prioritere utvalgte yrkesgrupper nå. FHI anbefaler ikke dette per i dag, svarer helseministeren på spørsmål om å gi blant andre barnehageansatte en tredje vaksinedose.
– Det er for tidlig å svare på om det er aktuelt å prioritere utvalgte yrkesgrupper nå. FHI anbefaler ikke dette per i dag, svarer helseministeren på spørsmål om å gi blant andre barnehageansatte en tredje vaksinedose.

Ville gi barnehagelærere tredje dose: Får tommelen ned

I forrige uke ba Fagforbundet om at blant andre barnehageansatte bør få den tredje vaksinedosen samtidig som helsepersonell. De får tommelen ned fra både helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og FHI.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i en sak i VG, som også omtalte utspillet fra Fagforbundet i forrige uke. De anbefalte overfor helseministeren at ansatte i skoler, SFO, barnehager og barnevern raskest mulig vaksineres med en tredje dose.

– Det er for tidlig å svare på om det er aktuelt å prioritere utvalgte yrkesgrupper nå. FHI anbefaler ikke dette per i dag, svarer helseministeren avisen.

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at det ikke er prioritert nå å gi ansatte som jobber tett på barn og unge en tredje dose. Men det kan bli aktuelt.

– Ansatte som jobber med barn og unge vil også bli vurdert, men for å være beskyttet er det viktigste at de takker ja til de to første vaksinedosene som gir svært god beskyttelse mot alvorlig sykdom, skriver overlege Margrete Greve-Isdahl hos FHI i en e-post til VG. Hun svarer også at det er de som selv har høy risiko for alvorlig sykdom, som har størst behov for et tredje stikk.

Samtidig minner hun om at forholdsvis mange barn og unge blir påvist smittet for tiden fordi testaktiviteten blant barn og unge er høy.

– Oppfriskningsdose er viktigst for de som selv har høy risiko for å bli alvorlig syke, selv om de er fullvaksinerte. I de norske dataene ser vi at dette først og fremst gjelder personer over 65 år. Derfor er det viktig at disse nå får tilbud om oppfriskningsdose, understreker FHI-overlegen til VG, og fortsetter:

– I tillegg vil helsepersonell som jobber med sårbare pasienter få tilbud om oppfriskningsdose, da først og fremst for å gi indirekte beskyttelse til sårbare ved å redusere risiko for smittespredning. Vi ser at andre grupper har god beskyttelse mot selv å bli alvorlig syke av covid-19 når de er fullvaksinerte.

Powered by Labrador CMS