Forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund.
Forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund.

Skolenes landsforbund: – Innfør gult nivå i barnehager og skoler!

LOs skoleforbund krever at trafikklysmodellen kommer tilbake, og ber om gult nivå i barnehager og skoler over hele landet.

Publisert Sist oppdatert

– Smitten i barnehager og skoler sprer seg raskt, og stadig flere blir smittet av omikron. Smitten er ute av kontroll, og noen må være seg sitt ansvar bevisst og sette på bremsene. Det eneste riktige nå, er å gjeninnføre trafikklysmodellen på gult nivå over hele landet, sier leder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund i en pressemelding.

Hun viser til at stadig flere barnehager og skoler over hele landet melder om økende smitte.

– Et generelt gult nivå over hele landet er uten tvil veien å gå, der hovedregelen er å unngå fysisk kontakt. Kommuner som har null smitte over tid, skal kunne operere på grønt nivå, og kommuner og steder med mye og økende smitte skal selvfølgelig innføre rødt nivå, sier Johnsen Walker.

Skolenes landsforbund skriver i pressemeldingen at de daglig er i kontakt med medlemmer som opplever både smitteøkning og den nye virusvarianten som frustrerende.

– Selv om de fleste er fullvaksinerte, er det flere som er bekymret for utviklingen, og om vaksinen fortsatt fungerer. De opplever at elever i større grad blir smittet og må i karantene, og er selv redd for å bære smitten med seg hjem – eller fra hjemmet sitt og på jobb.

– Vi kjenner til at ansatte ved enkelte skoler må teste seg før de kommer på jobb, men må kjøpe engangstestene selv. Dette er direkte uhørt, sier Johnsen Walker.

Utdanningsforbundet: – Bekymret

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er svært urolig for den belastningen mange ansatte i barnehager og skoler nå opplever som følge av høyt sykefravær og mangel på vikarer.

– Erfarne skoleledere og styrere forteller at de har aldri opplevd noe lignende, sier Handal til NTB.

Han mener det er politiske og smittevernfaglige myndigheter som må vurdere en eventuell gjeninnføring av trafikklysmodellen på nasjonalt nivå, men Utdanningsforbundets leder advarer samtidig mot tiltak som kan skape ytterligere kapasitetsproblemer. Han trekker også frem at mange ansatte og ledere i skoler og barnehager har opplevd trafikklysmodellen som arbeidskrevende å bruke.

Noen steder er kapasitetsproblemene så betydelige at Handal mener det er riktig å vurdere redusert åpningstid lokalt i barnehagene, kanskje også et begrenset tilbud i skolen.

– Slik situasjonen er nå, mener jeg vi bør la den enkelte leder i barnehager og skoler kunne redusere tilbudet dersom de ikke har tilgang på nok personell. Jeg tror dette er eneste måten vi kan klare å holde skoler og barnehager åpne på, sier Handal til NTB.

Powered by Labrador CMS