Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.
Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Gult nivå: – Erfaringen viser oss at det er mer ressurskrevende

Utdanningsforbundet frykter at gult nivå vil skape flere utfordringer enn det løser. Skolenes landsforbund tar til orde for romjulsstengte barnehager og SFO. Og PBL ber om at barnehageansatte blir løftet opp fra «viktig» til «kritisk» samfunnsfunksjon.

Publisert Sist oppdatert

Mandag la regjeringen frem nye koronatiltak, som blant annet innebærer at alle barnehager og barne- og ungdomsskoler skal drives på minimum gult nivå i trafikklysmodellen. Videregående skoler skal ha rødt nivå.

Regjeringen ber også kommunene prioritere ansatte i barnehager og skoler for en tredje vaksinedose.

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, er positiv til flere av tiltakene regjeringen varslet mandag kveld, blant annet utvidet testing og prioritering av barnehage- og skoleansatte i vaksinekøen.

Handal frykter samtidig at innføringen av gult nivå i barnehage og barneskole vil medføre flere problemer for sektoren enn det løser.

– Erfaringen fra tidligere viser oss at det er mer ressurskrevende og krever flere ansatte. Når vi nå står i en situasjon hvor enkelte skoler og barnehager har over femti prosent sykefravær så sier det seg selv at det ikke går, uttaler Handal på forbundets nettsider.

– Jeg tror vi må innse at der bemanningssituasjonen er vanskeligst, må tilbudet sannsynligvis reduseres. Vi kan ikke ha normal åpningstid i barnehagen og fulle skoledager uten nok ansatte, legger han til.

Møtte statsråden

Handal er også bekymret for mangelen på smittevern i barnehagene og skolene.

– I motsetning til de fleste andre i førstelinja, er de praktiske mulighetene for smittevern i skole og barnehage svært små eller nesten fraværende, sier han.

Tirsdag møtte Utdanningsforbundet og andre organisasjoner innenfor utdanningsfeltet kunnskapsministeren. Her gjentok Handal sine bekymringer.

Selv om han opplever at statsråden forstår den bekymringen mange ansatte i landets barnehager og skoler har, fikk han likevel ikke et tydelig svar på hvordan smittevernet kan løses i barnehage og skoler.

– Dette har vi understreket flere ganger i møter med både nåværende og tidligere kunnskapsministre, sier Handal på forbundets nettsider.

– Gir ytterligere utfordringer

Også PBL mener at innføringen av gult tiltaksnivå gir ytterligere utfordringer for barnehager i en allerede krevende situasjon.

– Veldig mange barnehager har høyt sykefravær blant ansatte, samtidig som de opplever at tilgangen på gode vikarer er veldig vanskelig. Dette utfordrer barnehagenes evne til å ha et forsvarlig tilbud med normale åpningstider. Denne situasjonen vil ytterligere forsterke seg når barne- og ansattgruppene nå skal deles inn i kohorter og fleksibiliteten i den daglige driften innskrenkes, sier administrerende direktør Anne Lindboe i en artikkel på pbl.no.

Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe.
Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe.

Samtidig understreker Lindboe betydningen av å kunne holde åpent, selv om det for mange barnehager i perioden som kommer vil være et tilbud med reduserte åpningstider.

– Vi har forståelse for at det er nødvendig å stramme inn hvor mange nærkontakter hver og en av oss har. Men ikke minst av hensyn til barna er det viktig ikke å ha uforholdsmessige tiltak. Ved en nedstenging vil mange av de barna som trenger barnehagen aller mest, miste sitt tilbud, sier Lindboe, som mener det er riktig av regjeringen å ikke gå inn for en nasjonal nedstenging.

Også PBL deltok på tirsdagens møte med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Her fremmet Lindboe blant annet et ønske om at barnehageansatte blir løftet opp fra «viktig» til «kritisk» samfunnsfunksjon, samt et ønske om at myndighetene justerer smittevernveilederen slik at det blir enda tydeligere når barn skal være hjemme fra barnehagen.

– Slik det er nå, opplever mange barnehager at barn kommer i barnehagen selv om de faktisk kan være koronasmittet, sier hun.

Mette Johnsen Walker forbundsleder i Skolenes landsforbund.
Mette Johnsen Walker forbundsleder i Skolenes landsforbund.

Ønsker hjemmeskole og romjulsstengte barnehager

I en artikkel på sine nettsider gir Skolenes landsforbund uttrykk for at gult nivå ikke er tilstrekkelig. Forbundet mener situasjonen er så alvorlig at hjemmeskole frem til jul er det eneste fornuftige alternativet.

– Folkehelseinstituttet har varslet at smitten nærmest er ute av kontroll. Deres scenario om 90.000 til 300.000 smittede per dag om tre uker, skremmer også ansatte i undervisnings- og opplæringssektoren – ansatte som allerede er slitne. De frykter selvfølgelig å bli smittet på jobben, og ta smitten med seg hjem til jul. Ja, de frykter også å ta smitte med seg på jobb. Hjemmeskole fra onsdag hadde vært fornuftig, uttaler forbundsleder Mette Johnsen Walker på forbundets nettsider.

Skolenes landsforbund mener også at barnehager og skolefritidsordningen bør holde stengt i romjula.

Powered by Labrador CMS