I en undersøkelse PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har gjennomført blant sine medlemmer, svarer en av fire barnehager at de har barn som ikke er kommet tilbake etter gjenåpningen.
I en undersøkelse PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har gjennomført blant sine medlemmer, svarer en av fire barnehager at de har barn som ikke er kommet tilbake etter gjenåpningen.

Koronastengingen: Mange barn er fortsatt ikke tilbake

PBL anslår at nærmere 3000 barn ikke er kommet tilbake til barnehagene etter gjenåpningen. Det bekymrer PBL-direktøren og kunnskapsministeren.

Publisert

I en undersøkelse PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har gjennomført blant sine medlemmer, svarer en av fire barnehager at de har barn som ikke er kommet tilbake etter at barnehagene åpnet igjen i april.

Det skriver Dagbladet.

– Av de 1000 barnehagene som svarte på undersøkelsen var det 456 barn som ikke var kommet tilbake i barnehagen. Det gir i underkant av 3000 barn nasjonalt. Det er grunn til å bekymre seg for de 3000 barna og spørre seg hvorfor de ikke kommer tilbake, sier PBL-direktør Anne Lindboe til avisa.

I undersøkelsen er de ansatte også bedt om å oppgi hva de tror er årsaken til at barn ikke kommer tilbake. De sier årsaken kan være at foreldrene er permittert og av den grunn har mer tid til å være hjemme med barna. Det er også en del som tror at utrygghet er grunnen, blant annet fordi andre familiemedlemmer er i risikogruppen for å bli alvorlig syke av koronaviruset.

130 av de 1000 barnehagene som har svart på PBL-undersøkelsen oppgir at de har foreldre som har sagt opp plassen for sine barn. Lindboe tror noen gjør det for å spare penger.

– Vi så det samme under oljekrisa. Da var det mange familier i Stavanger-området som sa opp plassen fordi de mistet jobben og var veldig redde for framtida, sier hun til Dagbladet. Hun mener man må bli flinkere til å informere om støtteordninger som for eksempel gratis kjernetid.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) frykter at det er noen av de barna som har mest bruk for å gå i barnehage, som ikke er kommet tilbake.

– Vi vet at barnehager har størst positiv effekt for de ungene fra hjem med lav sosioøkonomisk status. Nå vet vi ikke sikkert at det er disse barna som er hjemme, men det er alle fall en fare for at noen av de som trenger det mest nå ikke går i barnehagen, sier hun til Dagbladet.

Powered by Labrador CMS