– Behovet for å kunne velge å være hjemme er ofte større jo yngre barna er, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).
Kontantstøtten er fortsatt et godt alternativ for småbarnsfamilier, mener barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Mener kontantstøtten fortsatt er nødvendig

Ekspertgruppe anbefaler å avvikle kontantstøtten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har ingen planer om å skrote ordningen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke skadelig for barn å være hjemme hos foreldrene sine litt lenger. Alle trenger ikke å begynne i barnehagen når de er 11–12 måneder gamle, sier Kjersti Toppe til Bergens Tidende. (Krever innlogging)

Tidligere denne uken møtte hun og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) en rekke aktører i Bergen for å diskutere tiltak mot fattigdom blant barnefamilier.

Mener kontantstøtten bør skrotes

I fjor sommer ble det oppnevnt en ekspertgruppe som skulle vurdere hvilke tiltak som har best effekt, både for å styrke oppvekstvilkårene til barn som vokser opp i fattige familier på kort sikt og forebygge at fattigdom går i arv på lengre sikt.

17. oktober fikk barne- og familieministeren overlevert rapporten «En barndom for livet». Et av ekspertgruppens forslag for å motvirke fattigdom, er å innføre en ny modell for barnehageopptak. Denne innebærer rullerende og automatisk tilbud om barnehageplass kombinert med universell gratis kjernetid. Målet er at alle barn til slutt skal få tilbud om barnehageplass fra måneden de fyller ett år.

Ekspertgruppen, som ble ledet av professor Mari Rege, anbefaler også å avvikle kontantstøtten som de mener gir foreldre sterke insentiver til å utsette barns barnehagestart.

Omfattende forskning viser at barnehagedeltakelse er et av de mest effektive tiltakene for å forhindre at fattigdom går i arv, påpekte Rege da hun la frem rapporten i oktober.

– Selv om effektene av barnehage er svært positive for barn i lavinntektsfamilier, er det mange som ikke går i barnehage, spesielt blant 1- og 2-åringer, sa hun.

Mange i denne gruppen har innvandrerbakgrunn.

Kontantstøtteperioden kortes ned

Barne- og familieministeren står fast på at familier som ønsker å være litt lenger hjemme med barnet sitt, skal ha mulighet til det – uavhengig av familiens økonomi.

Hun peker videre på at regjeringen har besluttet å avvikle kontantstøtten for barn i alderen 20 til 23 måneder fra neste høst. Fra da av vil det kun være familier med barn i alderen 13 til og med 19 måneder som kan motta kontantstøtte.

– Jeg mener argumentet som er knyttet til integrering av innvandrere er svekket etter at vi gjorde dette. Barn som blir hjemme noen ekstra måneder har fortsatt mange gode år foran seg i barnehagen, sier Toppe til Bergens Tidende.

Powered by Labrador CMS