Forbundskansler Angela Merkel gikk på et sviende nederlag i tysk høyesterett i går.

Tyskland må avvikle kontantstøtten

Ordningen er grunnlovsstridig, mener tysk høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

Kontantstøtten som ble innført i 2013, har vært en kampsak for forbundskansler Angela Merkel og den konservative delstaten Bayern. I går gikk de på et tungt nederlag da tysk høyesterett fant ordningen, som har fått tilnavnet «komfyrstøtten», grunnlovsstridig. Det skriver Bergens Tidende.

Den tyske stat har siden innføringen av kontantstøtten, gitt 150 euro i månedlig støtte til småbarnsforeldre som har valgt å ha barna hjemme til de er tre år. Dette tilsvarer 1330 norske kroner.

Ordningen har vært omstridt og skapt splid mellom høyresiden (for) og venstresiden (mot), og mellom det rike nord og fattige sør.

Et av hovedargumentene mot kontantstøtten har helt siden innføringen vært at den bidrar til å holde flere kvinner hjemme. Motstanderne har også uttrykt bekymring for at ordningen vil friste flere innvandrerfamilier med hjemmeværende mor til å holde barna hjemme istedenfor å sende dem i barnehagen, noe som kan føre til at disse barna sakker akterut i forhold til sine jevnaldrende.

Flere jublet derfor over høyesteretts avgjørelse om at kontantstøtteordningen ikke faller inn under statens ansvarsområde, men er et spørsmål hver enkelt delstat må ta stilling til og finansiere.

– Dommen i høyesterett viser at hjemmepleiepengene var fullstendig feil og at ordningen ikke har noen fremtid, uttaler familieminister Manuela Schwesig fra Sosialdemokratene (SPD) til avisen Tagesspiegel.

SPD ønsker å bruke midlene som nå blir frigjort til å gjøre livet bedre for alle barnefamilier, blant annet ved å skape flere barnehageplasser.

Powered by Labrador CMS