Kari Nessa Nordtun (Ap).

Lanserer ny strategi for kompetanseutvikling

Fra 2026 får fagarbeidere i barnehagen mulighet til å ta videreutdanning med like vilkår som lærere. Og i høst utvides tilskuddsordningen for veiledning av nyutdannede lærere til også å omfatte barnehagelærere.

Publisert Sist oppdatert

Videreutdanning for flere yrkesgrupper, og bedre veiledning for flere nytilsatte lærere. Det er blant tiltakene i den den nye strategien for kompetanse- og karriereutvikling for ansatte i barnehager og skoler, som ble offentliggjort fredag.

Dette helhetlige systemet erstatter og bygger videre på strategier som utgår i 2025, blant annet kompetansestrategien for ansatte i barnehagen Kompetanse for fremtidens barnehage.

Det går fram av forordet, signert kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Regjeringen styrker laget rundt barnet, eleven og lærerne. Fremover skal flere yrkesgrupper i barnehage og skole få gode muligheter for kompetanseutvikling gjennom hele yrkeslivet, sier Nordtun i en pressemelding.

Hovedgrepene i strategien er at flere yrkesgrupper i barnehage, skole og SFO skal få mulighet til å få permisjon med lønn når de tar videreutdanning. I tillegg skal flere nyutdannede lærere i både barnehage, grunnskole og videregående skole få veiledning, melder Kunnskapsdepartementet.

Sammen med partene i sektoren er det også utviklet prinsipper og forpliktelser for profesjonsfaglig veiledning for nyutdannede lærere – blant annet i barnehagene.

Her er strategien.
Her er prinsippene.

– Å investere i de ansatte er noe av det viktigste vi gjør for barn og unge. Regjeringen bruker nærmere 2,9 milliarder kroner på etter- og videreutdanning for ansatte i barnehage og skole. Ingen andre sektorer får så mye statlig støtte, sier Nordtun.

Tiltakene i strategien gir i større grad enn i dag handlingsrom og fleksibilitet til å utforme kompetansetiltak ut fra lokale behov, og til å se de ulike tiltakene i sammenheng. Systemet skal vare over tid, og vil gi et stort handlingsrom for kommuner, fylkeskommuner og private eiere til å legge langsiktige planer for de ansatte, ifølge departementet.

Hovedtiltakene i den nye strategien

  • Profesjonsfaglig veiledning for flere nyutdannede lærere. Fra høsten 2025 utvides tilskuddsordningen for veiledning av nyutdannede lærere til også å omfatte barnehagelærere og lærere i videregående skole. Det innebærer en økning på 75 millioner kroner til totalt 145 millioner kroner, mer enn en dobling fra forrige budsjett.
  • Videreutdanning for flere yrkesgrupper. Regjeringen styrker laget rundt barn og lærere ved å åpne for at flere yrkesgrupper i barnehage, skole og SFO fra 2026 skal få 25 prosent permisjon med lønn for å ta videreutdanning. I dag er det bare lærere i skolen som får permisjon med lønn.
  • Tilskuddsordningene for kollektiv kompetanseutvikling, som skal bidra til at alle grupper ansatte får kompetanseutvikling ut fra lokale behov, og i samarbeid med universiteter, høyskoler eller fagskoler.
  • Lederutvikling. Utdanningsdirektoratet har fått i oppdrag å videreutvikle kompetansetilbud for ledere i barnehage og skole, blant annet med utgangspunkt i ledernes arbeidssituasjon.
  • Spesialiserte roller og funksjoner for ansatte. Strategien viser muligheten for å gi lærere og andre yrkesgrupper spesialiserte roller og funksjoner for å styrke kvalitetsarbeidet og det profesjonelle læringsfellesskapet i barnehager og skoler.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Powered by Labrador CMS