KRONIKK

Kombinasjonsstillingen som bidrag til en praksisnær utdanning
Studentene vet at vi er tett på praksis, kanskje vurderer de også at vi er i «samme båt», skriver artikkelforfatterne.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Betydningen av en praksisnær barnehagelærerutdanning er et uttalt satsningsområde for Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Det jobbes målrettet for å styrke samarbeidet mellom praksisfelt og barnehagesektoren, både for å utvikle undervisningskvaliteten og for å sikre rekruttering til barnehagelærerutdanningen.
Vi som innehar kombinasjonsstillinger ved USN ønsker å bidra til at overgangen fra student på barnehagelæreutdanningen til yrkesutøver i barnehagen blir så god som mulig gjennom å dele av våre erfaringer fra barnehagehverdagen. Sammen med faglærerne på universitetet skal vi sikre at studentene erfarer god sammenheng mellom teori og praksis.
Pedagoger eller styrere
USN har ansatt tre kombinasjonsstillinger ved campus Drammen, campus Vestfold og campus Porsgrunn. Stillingene er på 20 prosent og de ansatte i stillingene skal være pedagoger eller styrer fra en av praksisbarnehagene til USN. Kombinasjonsstillingene kombinerer jobb i barnehagen med oppdraget på universitetet.
USN satser på aktive kombinasjonsstillinger, og vi er svært heldig som har fått denne muligheten. Vi kommer tett på studentene og samarbeider godt med faglærerne og campusteamene.
Som ansatt i kombinasjonsstilling har vi arbeidsoppgaver knyttet til studieprogrammet på barnehagelærerutdanningen. Gjennom vår 20 prosent stilling skal vi i nært samarbeid med ansvarlige for de ulike kunnskapsområdene bidra til et undervisningsopplegg som ivaretar både det faglige og praksisnære perspektivet på barnehagelærerutdanningen. Formålet med denne typen stilling er å gjøre undervisningen ved USN mer profesjonsrettet, praksisnær og relevant. Videre skal den bidra til kjennskap, kunnskap og tillit mellom universitet og arbeidslivet.

Praksisrettet blikk og «ferske» beretninger
Kvalitet i utdanningen er helt sentralt for å sikre at barnehagelærerutdanningen er et attraktivt og ønsket studium for de som skal søke høyere utdanning. Barnehagelærerutdanningen ser med bekymring på lave søkertall, og barnehagene har utfordringer med rekruttering av barnehagelærere. Dette utfordringsbildet ønsker vi å være med på å snu. Om vår tilstedeværelse på campus kan bidra til at yrket blir fremmet på en positiv og realistisk måte og gi motivasjon gjennom bachelorutdanningen, så er kombinasjonsstillingen av stor betydning.
Vi bidrar i undervisningen med et praksisrettet blikk og «ferske» beretninger fra barnehagelivet, og disse beretningene, erfaringene og hendelsene ser vi at gir økt forståelse for hvordan arbeidet med å omsette teori til praksis gjennomføres ute i barnehagene. Det er også svært viktig at vi fremmer alt det fantastiske som arbeidet i barnehagen innebærer og hvilken viktig rolle barnehagelæreren har i møte med barn, foreldre og ansatte i barnehagen. Vi kan også bidra til å forberede studentene på hvilke utfordringer de kan møte på i praksis og dette tror vi gir en økt virkelighetsforståelse og realitetsorientering før de kommer ut og selv skal lede det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Det kan være at dette kan bidra til økt robusthet i overgangen fra student til yrkesutøver. Vi tenker at en bredere kunnskap om konkrete og aktuelle problemstillinger, kan bidra til å ruste studentene i overgangen til yrket.
Får verdifull førstehåndserfaring
I 2024/25 har vi i samarbeid med faglærere blant annet i Natur, helse og bevegelse (NHB) og Barns utvikling, lek og læring (BULL) fått gjennomført besøk ute i barnehagene våre med hele klassetrinn. 1. klasse ved campus Drammen fikk tidlig etter oppstart høsten 2024 være med barnegruppen i Nærsnes kystbarnehage en hel dag for å utforske og lære om livet i fjæra. Ved campus Vestfold har også studentgrupper vært ute i praksisbarnehagen utenom de obligatoriske praksisukene. Det er denne vekselvirkningen vi tror kan bety mye for motivasjon, inspirasjon og ikke minst danningsprosessen til studentene. Slike besøk utenom praksisperiodene har vi erfart at er svært verdifulle. Studentene får førstehåndserfaring med metodikk og praktisk utøvelse, og får verdifull erfaring tidlig i løpet på hvordan barnehagelivet utarter seg.

Betydningen av å bruke kombinasjonsstillingen aktivt er spesielt tilstedeværende der hvor faglærerne ikke har barnehageerfaring. Vi i kombinasjonsstillingene er opptatt av å etablere god kontakt der hvor vi tenker at vi trengs mest i utdanningen. Vår målsetting er at alle faglærere skal implementere en positiv holdning til bruk av kombinasjonsstillingen som supplement i undervisningen. Vi setter pris på når vi inkluderes i planleggingsfasen sammen med faglærerne, da kan vi skreddersy en optimal forelesning med relevante praksisinnslag. Det er positivt at campusene har autonomi til å utforme arbeidsoppgavene til kombinasjonsstillingen slik at man får dekket behovet på det enkelte campus. Vår innstilling er at vi tilpasser oss det behovet som er definert, samtidig som vi også er tydelige på at vi tror kombinasjonsstillingen er spesielt viktig for 1. klasse-studentene – slik at vi så tidlig som mulig får vært delaktig og til stede i deres danning til barnehagelærerprofesjonen, tidlig får etablert en god relasjon, og kan følge dem gjennom bachelorløpet.
Et bindeledd mellom praksisbarnehagene og utdanningen
Kombinasjonsstillingene er også et bindeledd mellom praksisbarnehagene og utdanningen, vi ønsker å bidra til å sikre at vi har praksisbarnehager av høy kvalitet tilknyttet de ulike campusene ved USN. Gjennom å holde innlegg for styrere og praksislærere i forbindelse med praksisforberedelser, seminarer og evalueringer, vil vi kunne fremme studentenes perspektiv ovenfor praksisfeltet, og iverksette workshops og felle refleksjon over hvordan vi kan sikre at studentenes praksis blir best mulig.
Det unike med kombinasjonsstillingene er at vi har en fot i hver arena, og i kraft av dette blir et viktig bindeledd i samarbeidet praksisfelt-utdanning. Vi opplever også at studentene kommer til oss med problemstillinger og erfaringer fra praksis som de ønsker å diskutere og reflektere rundt. Den småpraten som ikke er planlagt for og refleksjonen som skjer utenom undervisningssettingen, er svært viktig. Studentene tar kontakt i pauser, i kantinen og i gangen på campus for å få innspill når de lurer på noe eller har erfaringer de ønsker å diskutere. Studentene vet at vi er tett på praksis, kanskje vurderer de også at vi er i «samme båt». Noe av det mest interessante for oss er jo akkurat disse møtene, kontakten og tilliten som opparbeides. Her har vi en viktig rolle, og kan bidra til å knytte teori og praksis sammen, og bidra med tips og innspill, utfordringer og refleksjon.
Økonomi er en utfordring i alle sektorer, også i universitets- og høgskolesektoren. Vi vet at kombinasjonsstillingene er under vurdering fra år til år, og vi må utrykke stor takknemlighet over at USN velger å prioritere denne «satsningen». Med en fot i hver leir kan vi virkelig si at det gjøres et formidabelt arbeid ved alle campusene for å sikre en best mulig barnehagelærerutdanning med så stor praksisrettet tilpasning som mulig. Campusteamene og programledelsen ved USN jobber kontinuerlig for å finne måter å samarbeide med praksisfeltet og utvikle utdanningen på. Vi har et felles mål om å gjøre utdanningen så attraktiv og relevant som mulig, og vi i kombinasjonsstillingene ønsker å være en viktig del i dette partssamarbeidet.
Med dette går dermed oppfordringen ut til alle campuser med barnehagelærerutdanning: Sats på kombinasjonsstillinger!
Kilder:
Beskrivelser og retningslinjer for kombinasjonsstillingen ved USN (2018).