Ble det en gutt eller jente? Nei, det ble en hen.
Ble det en gutt eller jente? Nei, det ble en hen.

"Hen" tas inn i varmen

Det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» har lenge vært i bruk i den svenske barnehagen. Nå er ordet offisielt tatt inn i det svenske språket.

Publisert Sist oppdatert

Svenskene kan heretter omtale mennesker med det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» når ordet offisielt tas inn i det svenske språket og i den neste utgaven av den svenske ordboken Svenska Akademiens Ordlista, denne uka.

– Vi har fulgt ordets utvikling i fem år, og det er ingen døgnflue. Det blir bare mer og mer etablert, sa sjefredaktør for ordboken, Sven-Göran Malmgren, i fjor. Ordet har vært omstridt og skapt stor debatt i Sverige, men flere barneboksforfattere og barnehager har allerede tatt uttrykket i bruk.

Det melder nyhetsbyrået NTB.

Provoserer

Det tredje pronomenet har både irritert og provosert i nabolandet, og har vært gjenstand for debatt i mange år.

Den svenske forfatteren og kjønn farget nyhetsbildet det siste året. Og i orkanens øye, befinner den svenske forfatteren og likestillingskonsulenten Kristina Henkel tror konflikten bunner i frykt for forandringer. Selv er hun svært begeistret for «hen», og ser at barna omfavner det.

– Hvorfor tror du dette ordet provoserer så voldsomt?

– Frykt for forandringer. Vi liker det trygge og har vokst opp med kjønnsrollene våre. Hva er hen, liksom? Er det ikke lengre viktig å være mann? Vi rokerer ved noe, selve maktbalansen i samfunnet. Men motstand er bra, vet du. Det betyr at noe er i ferd med å endres, sier Henkel i et tidligere intervju med barnehage.no.

Unngå kjønn

Les hele intervjuet her: Da Barbie reddet verden.

Henkel mener faktisk at å betegne barn etter kjønn må utgå i sin helhet.

– Sjelvklart! Det skiller dem. De er kompiser og de har et navn. Da blir de automatisk lekekamerater og en kollektiv gruppe bestående av unike individer som selv velger hvem de vil være. Nettopp slik den svenske barneloven om barns rettigheter slår fast at de skal.

Hører "hen" hjemme også i norske barnehager? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kjønnsdebatten i Svergie:

* På svensk er «genus» en betegnelse for sosialt kjønn, mens «kön» betyr biologisk kjønn. Sosialt kjønn handler om hvordan individet preges av normer og forventninger til hvordan kjønnene skal oppføre seg, og i Sverige er egne kjønnspedagoger satt til å motvirke denne påvirkningen helt fra barneskolen av. At kjønnsstereotypier aktivt skal brytes ned, står i den svenske skoleloven.

* I forbindelse med kjønnsdebatten er det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» som blir brukt i stedet for «han» eller «hun», blitt gjenstand for mye diskusjon.

* Debatten kom opp i forbindelse med den første barneboka som erstatter han/hun med «hen» - "Kivi och monsterhund", med den kjønnsnøytrale barnehagen Egalia, som særlig var omdiskutert i 2011 og med nyhetsredaktøren i Dagens Nyheter, som forbød sine journalister å bruke «hen», fordi hun mente det virket forstyrrende på leserne.

Powered by Labrador CMS