– Jeg forstår at dere har høy faglig interesse for både svensk kjønnsforskning og generell krenkelsesteori, men forsøk å heve blikket i et par minutter her nå, skriver faren til barnehagen. Illustrasjonsfoto: Istockphoto
– Jeg forstår at dere har høy faglig interesse for både svensk kjønnsforskning og generell krenkelsesteori, men forsøk å heve blikket i et par minutter her nå, skriver faren til barnehagen. Illustrasjonsfoto: Istockphoto

– Dere skal altså nekte barn å kle seg ut fordi dere er bekymret for kommersialisering fra butikkene og kjønnsstereotype rollefigurer?

Da barnehagen sendte brev om at de dropper det årvisse karnevalet, fikk de denne responsen fra en av fedrene.

Publisert

Torsdag sendte Bymyra barnehage i Tromsø ut en e-post til alle foresatte om at de dropper vanlig karneval i år, og erstatter det med et fargetema.

«Bakgrunnen for dette er at vi opplever at dagens karneval er bygd på en kommersialisering fra butikkene og at rollefigurene barna kler seg ut som, er stereotyp både når det gjelder fantasi og kjønn», skriver fagleder Karine Dahlø Iversen til foreldre og foresatte ifølge iTromsø, som omtalte saken rett før helga.

«Generell krenkelsesteori»

I saken har de også omtalt svaret fra Brage Ulvmoen, som er far til et av barna i barnehagen. 

«Jeg forstår at dere har høy faglig interesse for både svensk kjønnsforskning og generell krenkelsesteori, men forsøk å heve blikket i et par minutter her nå: Dere skal altså nekte barn å kle seg ut på karneval, deriblant min datter som hadde gledet seg til å være Batgirl, fordi dere er bekymret for kommersialisering fra butikkene og kjønnsstereotype rollefigurer?» skriver han. 

Les hele saken i iTromsø her.

Ifølge avisa mener Ulvmoen det viktigste er at barna har det gøy, ikke hvilke politiske agendaer lederteamet tillegger en prinsessekjole eller en sjørøverdrakt. Samtidig skriver han at det er veldig flott at barnehagen forsøker å ta hensyn til at ikke alle har like god økonomi, men mener at barnehagen heller kan legge til rette for å lage billige kostymer sammen med barna heller enn å avlyse karnevalet.

Ekstravagant mote

Skal gutter få kle seg i blått og jenter i rosa, eller blir også det frarådet?

Ulvmoen skriver videre at han ikke klarer å forstå hvordan det hjelper å begrense barna til å kle seg ut som farger. Skal gutter få kle seg i blått og jenter i rosa, eller blir også det frarådet, spør han, og legger til:

«Det beste er nok om dere sier at alle bare får kle seg i lilla den dagen og at dere samtidig sender ut en liste med aksepterte hårfrisyrer slik at ingen skiller seg ut med borgerlige parykker eller annen ekstravagant mote. Det kan vi virkelig ikke ha noe av.»

Ifølge avisa sier fagleder Karine Dahlø Iversen var det bare én negativ respons på avgjørelsen, mens at det derimot kom mange positive henvendelser etter at brevet ble sendt ut. 

Powered by Labrador CMS