Administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, her utenfor riksmeklerens kontor.
Administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, her utenfor riksmeklerens kontor.

– Kan ikke se at noen av oss har noe viktigere å foreta seg akkurat nå enn å fortsette forhandlingene

Bare en drøy time ut i tirsdagens mekling ble det klart: Partene kom ikke til enighet, og streiken fortsetter.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag i forrige uke snakket partene sammen. Mandag 7. november startet PBL på ene siden og Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta på andre siden det som skulle være to dager med mekling.

Mekler Geir Engebretsen hos Riksmekleren opplyser til VG at neste megling blir 15. november. Han beskriver at det er stor avstand mellom partene tross rapporter om fremdrift i det ti timers lange meglingsmøtet mandag.

– Det er fortsatt pensjon som skiller partene. Avstanden er så stor at de ville avslutte meglingen for denne gangen, sier Engebretsen.

Det tok bare en drøy time ut i tirsdagens forhandlinger før fagforeningene brøt meklingen.

Det reagerer administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL sterkt på, ifølge egne hjemmesider, og kaller opptredenen respektløs overfor alle dem som er hardt rammet av stengte barnehager.

– Det er mange familier der ute som lider kraftig under streiken. Vi og fagforeningene har et felles ansvar for å få slutt på konflikten. Og uansett om det er stor eller liten avstand mellom partene, kan jeg ikke se at noen av oss har noe viktigere å foreta seg akkurat nå enn å fortsette forhandlingene, sier Schjelderup.

Han er tydelig på at PBL når som helst er villig til å møte motparten til nye samtaler dersom dette kan føre til en rask avslutning på konflikten, og gjerne tidligere enn den tvungne meklingen partene er innkalt til 15. november.

Samtidig står partene langt fra hverandre:

– I meklingen har vi strukket oss forbi det som strengt tatt er økonomisk bærekraftig for medlemsbarnehagene våre for å komme fagforeningene i møte, men vi opplever ingen reell bevegelse fra motparten, sier Schjelderup til Barnehage.no.

Han fortsetter med å beklage overfor de mange familiene som hadde forventninger om en løsning på den mer enn tre uker lange konflikten.

– Vi beklager sterkt at vi ikke kom frem til en løsning. Det er ikke noe vi ønsker mer enn at barn skal få komme tilbake til barnehagene igjen.

– Mangler vilje

– Avstanden mellom arbeidstakerorganisasjonene og PBL er for stor i spørsmålet om pensjon, sier Utdanningsforbundets forhandlingsleder Terje Skyvulstad til Barnehage.no.

Forhandlingsleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad, utenfor riksmeklerens kontor tirsdag.
Forhandlingsleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad, utenfor riksmeklerens kontor tirsdag.

Det samme uttrykker Trond Ellefsen i Delta:

– Vi er veldig skuffet over at vi heller ikke denne gangen klarte å komme frem til en løsning. Vi står for langt fra hverandre.

– Ser dere for dere at streiken blir langvarig?

– Det kan den fort bli. Vi skal tilbake hit til en obligatorisk mekling tirsdag i neste uke. Da får vi håpe at begge parter har vært litt kreative i mellomtiden og kanskje kommer frem med nye forslag til løsninger. Vi er veldig opptatt av å finne en løsning, for våre medlemmer vil jo gå på jobb og være sammen med barna istedenfor å stå utenfor på streikestand, sier han til Barnehage.no.

– Vi klarer ikke å finne de fellespunktene som gjør at vi får til å lage en ny avtale. Det betyr at vi har fått forslag og har hatt en dialog og deling på krav/tilbud som ikke nærmer seg det vi tenker at er en mulig å måte å løse det på, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

Arbeidstakersiden uttrykker også overraskelse over det de mener er liten vilje til å møte pensjonskravet.

– Ikke minst når vi vet at de har råd til det. Vi har vært løsningsorienterte, men nå har vi ikke noe annet valg enn å fortsette å streike sier forhandlingslederne i en felles uttalelse på Utdanningsforbundets hjemmesider.

– Streiken skaper krevende hverdager for foresatte og barn. De som jobber i PBL-barnehagene savner barna, og ønsker seg tilbake. Dessverre er ikke det mulig, og streiken fortsetter. PBL mangler vilje til å løse denne konflikten, og viser knapt noen tegn til å komme oss i møte slik at PBL-ansatte får de samme pensjonsvilkårene som nesten alle andre barnehageansatte har, kommunalt og privat.

Forhandlingsleder for Fagforbundet, Anne green Nilsen, og forhandlingsleder for Delta, Trond Ellefsen.
Forhandlingsleder for Fagforbundet, Anne green Nilsen, og forhandlingsleder for Delta, Trond Ellefsen.

– Handler om framtiden

PBL meddeler videre at de i årets oppgjør har lagt frem et tilbud som vil sikre alle ansatte i PBLs tariffområde ny AFP, og som også vil sikre fortsatt konkurransedyktige pensjonsvilkår samlet sett.

Motparten har krevd en innmelding i Fellesordningen for privat AFP, selv om det er helt uavklart hvilke ytelser og hvilke kostnader denne har etter at den er reformert, sannsynligvis i 2024, står det videre på hjemmesidene.

– Konflikten handler ikke om viljen til å gi en skikkelig pensjon, vi har allerede bransjens beste tjenestepensjon, men om hvordan en fremtidig, helhetlig pensjonsløsning skal innrettes. Dette har vi fortsatt tid til å få på plass. Men i stedet for å bruke tiden vi har på å finne gode og bærekraftige løsninger for fremtiden, velger fagforeningene å sette spørsmålet på spissen på en måte som sender tusenvis av familier ut i en håpløs situasjon. Det er fryktelig trist, sier Schjelderup.

Fagforbundets, Utdanningsforbundets og Deltas forhandlingsledere mener på sin side at PBLs argumentasjon om at en ny pensjonsordning vil bli for dyr, faller på sin egen urimelighet.

– Hvis ordningen hadde vært så kostbar som PBL hevder, hvordan er det da mulig at så mange andre private barnehager har en slik pensjonsordning? Det gir ingen mening. PBL har råd – hvis de vil, sier organisasjonene i en felles melding.

– Det er ikke for dyrt å gi ansatte i PBL-barnehager en anstendig pensjon. Både vi og PBL vet at de private barnehagene får dekket utgiftene til pensjon gjennom overføringer fra det offentlige. Ansatte risikerer å tape store summer på dagens pensjonsløsning i PBL, står det videre på Utdanningsforbundets hjemmesider.

Trappes opp i morgen

Streiken fortsetter med økt styrke fra onsdag. Da vil totalt over 3 100 ansatte være ute i streik fra alle tre arbeidstakerorganisasjoner.

– Hvordan ser dere på veien videre? Er streikeviljen fortsatt stor?

– Ja. Våre streikende står på. Men vi er veldig lei oss for at det fortsatt er streik. Vi skulle ønske at den kunne stoppes i dag, sier Skyvulstad til Barnehage.no.

Når partene møtes igjen til tvungen mekling tirsdag 15. november har det gått en måned siden streiken startet. På spørsmål om hvordan hun ser på mulighetene for å lykkes i neste runde, svarer Fagforbundets Anne Green Nilsen:

– Vi kommer til å gjøre nye forsøk.

Powered by Labrador CMS