Partene møtes på Riksmeklerens kontor mandag.
Partene møtes på Riksmeklerens kontor mandag.

Gjenopptar meklingen tirsdag

Partene i barnehagestreiken møttes til frivillig mekling mandag. Det var satt av to dager, og etter en pause fortsetter samtalene i dag.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatering: Mandag kveld klokken ti ble det klart at meklingen i barnehagestreiken gjenopptas tirsdag 12.00.

– Partene har akkurat blitt enige om å ta en pause i forhandlingene til i morgen klokken 12. Da gjenopptas meklingen her hos Riksmekleren, skriver Geir Engebretsen i en SMS til VG.

– Streiken er en stor belastning for tusenvis av barn og foreldre, og situasjonen for også svært krevende for mange av våre medlemsbarnehager. Derfor har det vært PBLs mål siden konflikten startet, å bidra til å bringe partene tilbake til forhandlingsbordet, noe vi også har tatt initiativ til. Denne konflikten må løses av partene og vi er tilfredse med at vi nå skal møtes til frivillig mekling, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL til egne hjemmesider.

Partene har hatt flere uformelle samtaler i løpet av streiken, og møttes sist torsdag i forrige uke.

– Samtalene vi hadde på torsdag var såpass konstruktive at partene er enige om å gå inn i en frivillig mekling. Det er svært vanskelige spørsmål som må avklares før streiken kan avsluttes, men selvsagt er målet å bli enige i løpet av meklingen.

Det sier en samlet arbeidstakerorganisasjon ved forhandlingslederne, Terje Skyvulstad (Utdanningsforbundet), Anne Green Nilsen (Fagforbundet) og Trond Ellefsen (Delta), i en felles uttalelse.

Skyvulstad understreker samtidig at en frivillig mekling ikke gir noen garantier.

– For å nå en løsning, er dialog mellom partene svært viktig.

– Noen ganger lykkes man ikke alltid i første runde. Streiken vil pågå for fullt inntil det foreligger et meklingsresultat. Dette betyr at streiken fortsetter helt til vi er i mål, sier Utdanningsforbundets forhandlingsleder.

– Både PBL og medlemsbarnehagene ønsker å komme raskest mulig tilbake til en normal hverdag, og PBL kommer fortsatt til å være løsningsorientert. Men det kommer til å bli svært krevende forhandlinger, gitt at fagforeningene har fremmet krav som innebærer ytelser langt ut over det som gjelder for ansatte i kommunale barnehager og med kostnader som er åtte ganger høyere enn årets oppgjør i offentlig sektor, sier Schjelderup.

Både mandag og tirsdag er satt av meklingen mellom partene, PBL (Private Barnehagers Landsforbund) på den ene siden og arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta på den andre.

1.750 barnehager med om lag 30.000 ansatte er omfattet av PBLs tariffområde. Det er varslet ny opptrapping til uka, og skulle partene ikke komme til enighet vil drøyt 3 000 barnehageansatte være i streik fra onsdag.

Powered by Labrador CMS